Goed en slecht nieuws over genen: vier vragen over de internationale top

Achtergrond
In Londen vond deze week de derde ‘Internationale top over menselijk genoom-redactie’ plaats. Een dag voor de tweede top, in 2018, meldde de Chinese onderzoeker Jiankui He dat hij het DNA van twee meisjes had aangepast in het embryonale stadium. Dit jaar waren er geen schokkende mededelingen, maar wel een enthousiaste vrouw die dankzij gen-redactie is genezen van sikkelcelziekte.
René Fransen
vrijdag 10 maart 2023 om 19:22
In 2018 meldde de Chinese onderzoeker Jiankui He dat hij het DNA van twee meisjes had aangepast in het embryonale stadium. He ging uiteindelijk achttien maanden de cel in, maar is sinds april 2022 weer op vrije voeten.
In 2018 meldde de Chinese onderzoeker Jiankui He dat hij het DNA van twee meisjes had aangepast in het embryonale stadium. He ging uiteindelijk achttien maanden de cel in, maar is sinds april 2022 weer op vrije voeten. beeld epa / Alex Hofford

Londen

Op de top in Londen ging het over het aanpassen van menselijk DNA met de ‘crispr-cas’ methode, die het mogelijk maakt om gericht veranderingen aan te brengen in het DNA. Dat biedt de mogelijkheid om allerlei genetische ziekten te genezen door fouten in het DNA te herstellen. Wetenschappers proberen al een tijd om dit te doen in de cellen van prille embryo’s. Dat is ook wat He deed. Als dit lukt zijn alle cellen van het kind door het reparatiesysteem behandeld. Het gaat daarbij ook om de geslachtscellen, zodat volgende generaties deze verandering ook erven. Dat is mooi als het gaat om een gerepareerde erfelijke ziekte, maar als er iets mis is gegaan tijdens de reparatie wordt die nieuwe fout ook doorgegeven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Spinozapremie naar buitenlandse milieuwetenschapper en schimmelbioloog: 'In Nederland mag je groot denken'

De hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap, de Spinozapremie, gaat dit jaar naar twee vrouwelijke hoogleraren op het gebied van milieu en biodiversiteit die beiden naar Nederland migreerden. Wie zijn Joyeeta Gupta en Toby Kiers?

Afbeelding

IJsvrije Noordpool tijdens zomers mogelijk al onvermijdelijk, zelfs als klimaatbeloften worden nagekomen

Zelfs als de wereld de uitstoot van broeikasgassen radicaal terugbrengt en zich aan haar klimaatbeloften houdt, zijn zomers met een nagenoeg ijsvrije Noordpool waarschijnlijk niet meer te vermijden.

Afbeelding

Een prik voor de poes in plaats van sterilisatie: veelbelovend, maar vooral voor zwerfkatten

Nooit meer een versufte poes die met een corset aan bij de dierenarts vandaan komt, na een operatieve sterilisatie. Die belofte komt in zicht, nu onderzoekers erin zijn geslaagd voor het eerst enkele poezen te steriliseren met een injectie in plaats van een operatie.

Afbeelding

'Kweekembryo' roept vragen op: 'De vruchtbaarheid van mensen neemt al jaren af'

Onderzoek met menselijke embryo’s is grotendeels verboden. Wetenschappers zoeken daarom alternatieven om meer te leren over de vroegste ontwikkeling van de mens.

Afbeelding

Intensieve landbouw dé oorzaak voor achteruitgang vogelstand, klimaatverandering nauwelijks

De vogelstand in Europa loopt drastisch terug en dat komt vooral door de intensieve landbouw. Dat schrijft een internationale groep onderzoekers in wetenschappelijk vakblad PNAS.

Afbeelding

Niet alleen dieren, maar ook mensen laten sporen achter: 'Die informatie zwerft dus overal rond'

Wie privacy belangrijk vindt kan maar beter slippers dragen op het strand. Nieuw onderzoek laat namelijk zien dat uit de afdruk van een blote voet in het zand een DNA profiel van de badgast is te maken.