Goed en slecht nieuws over genen: vier vragen over de internationale top

Achtergrond
In Londen vond deze week de derde ‘Internationale top over menselijk genoom-redactie’ plaats. Een dag voor de tweede top, in 2018, meldde de Chinese onderzoeker Jiankui He dat hij het DNA van twee meisjes had aangepast in het embryonale stadium. Dit jaar waren er geen schokkende mededelingen, maar wel een enthousiaste vrouw die dankzij gen-redactie is genezen van sikkelcelziekte.
René Fransen
vrijdag 10 maart 2023 om 19:22
In 2018 meldde de Chinese onderzoeker Jiankui He dat hij het DNA van twee meisjes had aangepast in het embryonale stadium. He ging uiteindelijk achttien maanden de cel in, maar is sinds april 2022 weer op vrije voeten.
In 2018 meldde de Chinese onderzoeker Jiankui He dat hij het DNA van twee meisjes had aangepast in het embryonale stadium. He ging uiteindelijk achttien maanden de cel in, maar is sinds april 2022 weer op vrije voeten. beeld epa / Alex Hofford

Londen

Op de top in Londen ging het over het aanpassen van menselijk DNA met de ‘crispr-cas’ methode, die het mogelijk maakt om gericht veranderingen aan te brengen in het DNA. Dat biedt de mogelijkheid om allerlei genetische ziekten te genezen door fouten in het DNA te herstellen. Wetenschappers proberen al een tijd om dit te doen in de cellen van prille embryo’s. Dat is ook wat He deed. Als dit lukt zijn alle cellen van het kind door het reparatiesysteem behandeld. Het gaat daarbij ook om de geslachtscellen, zodat volgende generaties deze verandering ook erven. Dat is mooi als het gaat om een gerepareerde erfelijke ziekte, maar als er iets mis is gegaan tijdens de reparatie wordt die nieuwe fout ook doorgegeven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wetenschappers: wereldbevolking krimpt eerder en sneller dan verwacht (en dat is goed én slecht nieuws)

Op de huidige koers zal de aarde 8,6 miljard bewoners tellen rond het midden van deze eeuw en daarna geleidelijk krimpen. Dat zijn er veel minder en de krimp gaat sneller dan de eerder voorspelde piek van 11 miljard mensen rond het jaar 2080.

Afbeelding

Er zijn allerlei manieren om materiaal van de windmolens opnieuw te gebruiken

Een foto van een bulldozer die in stukken gezaagde windmolenbladen onder een laag zand begraaft is populair op sociale media, met bijschriften als ‘Lekker groen hé???’. De foto is echt, maar geeft niet de hele werkelijkheid weer

Afbeelding

Klimaatpanel luidt noodklok. 'Als wereld zijn we nog steeds niet op de goede weg'

Alleen draconische maatregelen kunnen nog voorkomen dat de wereld onder de 1,5 graad opwarming blijft. Zelfs 4 graden opwarming is nog altijd niet uitgesloten. Dat stelt het IPCC, in een nieuwe samenvatting.

Afbeelding

Komen de mammoet en dodo terug? 'Het roept vragen op over menselijke hoogmoed'

Wat als we uitgestorven plant- en diersoorten terug kunnen brengen? Het Amerikaanse bedrijf Colossal Laboratories & Biosciences denkt het mogelijk is, met moderne DNA-technieken. Maar is het ook verantwoord?

Afbeelding

Goed en slecht nieuws over genen: vier vragen over de internationale top

In Londen vond deze week de derde ‘Internationale top over menselijk genoom-redactie’ plaats. Dit jaar waren er geen schokkende mededelingen, maar wel een enthousiaste vrouw die dankzij gen-redactie is genezen van sikkelcelziekte.

Afbeelding

Volgens de FBI kwam het coronavirus toch uit een lab, maar virologen zuchten diep

De gedachte dat het coronavirus uit een laboratorium is ontsnapt, laat de wereld maar niet los. Nu blijkt de Amerikaanse FBI de theorie al enige tijd aan te hangen. Er zou nieuw bewijs voor zijn, maar dat wordt niet gegeven.