Volgens de FBI kwam het coronavirus toch uit een lab, maar virologen zuchten diep

Achtergrond
De gedachte dat het coronavirus uit een laboratorium is ontsnapt, laat de wereld maar niet los. Nu blijkt de Amerikaanse FBI de theorie al enige tijd aan te hangen. Er zou nieuw bewijs voor zijn, maar dat wordt niet gegeven.
Maarten Keulemans / vk
donderdag 2 maart 2023 om 02:00
De Republikeinse senator Joni Ernst toont dinsdag een artikel van The Wall Street Journal over de ‘laboratoriumtheorie’.
De Republikeinse senator Joni Ernst toont dinsdag een artikel van The Wall Street Journal over de ‘laboratoriumtheorie’. beeld sipa / Graeme Sloan

Washington

‘De FBI maakt al een tijd de inschatting dat de meest waarschijnlijke oorsprong van de pandemie een mogelijk laboratoriumincident is geweest in Wuhan.’ Met die woorden, op de Amerikaanse nieuwszender Fox News, heeft FBI-directeur Christopher Wray de theorie van een kunstmatige herkomst van het coronavirus dinsdagavond weer op scherp gezet.

Wray reageerde op een rapport van het Amerikaanse ministerie van Energie, dat stelt dat nieuwe informatie zou pleiten voor de laboratoriumtheorie. Zou, want het ministerie zelf schrijft de kans dat het virus op de een of andere manier is ontsnapt uit een Chinees laboratorium een ‘lage waarschijnlijkheid’ toe. Welke nieuwe informatie er precies zou zijn, is onbekend.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Spinozapremie naar buitenlandse milieuwetenschapper en schimmelbioloog: 'In Nederland mag je groot denken'

De hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap, de Spinozapremie, gaat dit jaar naar twee vrouwelijke hoogleraren op het gebied van milieu en biodiversiteit die beiden naar Nederland migreerden. Wie zijn Joyeeta Gupta en Toby Kiers?

Afbeelding

IJsvrije Noordpool tijdens zomers mogelijk al onvermijdelijk, zelfs als klimaatbeloften worden nagekomen

Zelfs als de wereld de uitstoot van broeikasgassen radicaal terugbrengt en zich aan haar klimaatbeloften houdt, zijn zomers met een nagenoeg ijsvrije Noordpool waarschijnlijk niet meer te vermijden.

Afbeelding

Een prik voor de poes in plaats van sterilisatie: veelbelovend, maar vooral voor zwerfkatten

Nooit meer een versufte poes die met een corset aan bij de dierenarts vandaan komt, na een operatieve sterilisatie. Die belofte komt in zicht, nu onderzoekers erin zijn geslaagd voor het eerst enkele poezen te steriliseren met een injectie in plaats van een operatie.

Afbeelding

'Kweekembryo' roept vragen op: 'De vruchtbaarheid van mensen neemt al jaren af'

Onderzoek met menselijke embryo’s is grotendeels verboden. Wetenschappers zoeken daarom alternatieven om meer te leren over de vroegste ontwikkeling van de mens.

Afbeelding

Intensieve landbouw dé oorzaak voor achteruitgang vogelstand, klimaatverandering nauwelijks

De vogelstand in Europa loopt drastisch terug en dat komt vooral door de intensieve landbouw. Dat schrijft een internationale groep onderzoekers in wetenschappelijk vakblad PNAS.

Afbeelding

Niet alleen dieren, maar ook mensen laten sporen achter: 'Die informatie zwerft dus overal rond'

Wie privacy belangrijk vindt kan maar beter slippers dragen op het strand. Nieuw onderzoek laat namelijk zien dat uit de afdruk van een blote voet in het zand een DNA profiel van de badgast is te maken.