‘Ruimte voor twee kerncentrales’

Achtergrond
De Nederlandse overheid besloot onlangs om twee nieuwe kerncentrales te bouwen bij Borssele. Onder meer Greenpeace en WNF zijn tegen, maar kernenergie lijkt onmisbaar bij de overgang naar duurzame energie. Zes vragen over kernenergie.
René Fransen
maandag 27 februari 2023 om 03:20
De kerncentrale in Borssele.
De kerncentrale in Borssele. beeld anp / Marcel van den Bergh

Delft

Kernenergie is terug van weggeweest. Nadat een tsunami in 2011 de Japanse kerncentrale in Fukushima trof, leek het over en uit. Maar de noodzaak om te stoppen met het verbranden van kolen, olie en aardgas bracht het Nederlandse kabinet ertoe om toch weer nieuwe kerncentrales te laten bouwen. Daarmee wil de regering ervoor zorgen dat ons land volgens afspraak in 2040 geen CO2 meer uitstoot voor de productie van elektriciteit. Ook zijn kerncentrales belangrijk om stroom te produceren als zon en wind het laten afweten.

Maar milieuorganisaties zijn niet enthousiast. Greenpeace somt een aantal nadelen op. De kosten van een nieuwe centrale zijn hoog en de bouw duurt lang. De centrales produceren een grote hoeveelheid radioactief afval. De ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Spinozapremie naar buitenlandse milieuwetenschapper en schimmelbioloog: 'In Nederland mag je groot denken'

De hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap, de Spinozapremie, gaat dit jaar naar twee vrouwelijke hoogleraren op het gebied van milieu en biodiversiteit die beiden naar Nederland migreerden. Wie zijn Joyeeta Gupta en Toby Kiers?

Afbeelding

IJsvrije Noordpool tijdens zomers mogelijk al onvermijdelijk, zelfs als klimaatbeloften worden nagekomen

Zelfs als de wereld de uitstoot van broeikasgassen radicaal terugbrengt en zich aan haar klimaatbeloften houdt, zijn zomers met een nagenoeg ijsvrije Noordpool waarschijnlijk niet meer te vermijden.

Afbeelding

Een prik voor de poes in plaats van sterilisatie: veelbelovend, maar vooral voor zwerfkatten

Nooit meer een versufte poes die met een corset aan bij de dierenarts vandaan komt, na een operatieve sterilisatie. Die belofte komt in zicht, nu onderzoekers erin zijn geslaagd voor het eerst enkele poezen te steriliseren met een injectie in plaats van een operatie.

Afbeelding

'Kweekembryo' roept vragen op: 'De vruchtbaarheid van mensen neemt al jaren af'

Onderzoek met menselijke embryo’s is grotendeels verboden. Wetenschappers zoeken daarom alternatieven om meer te leren over de vroegste ontwikkeling van de mens.

Afbeelding

Intensieve landbouw dé oorzaak voor achteruitgang vogelstand, klimaatverandering nauwelijks

De vogelstand in Europa loopt drastisch terug en dat komt vooral door de intensieve landbouw. Dat schrijft een internationale groep onderzoekers in wetenschappelijk vakblad PNAS.

Afbeelding

Niet alleen dieren, maar ook mensen laten sporen achter: 'Die informatie zwerft dus overal rond'

Wie privacy belangrijk vindt kan maar beter slippers dragen op het strand. Nieuw onderzoek laat namelijk zien dat uit de afdruk van een blote voet in het zand een DNA profiel van de badgast is te maken.