Fraude met nepartikelen in wetenschap wordt met kunstmatige intelligentie steeds makkelijker

Achtergrond
Wetenschappers delen hun kennis in wetenschappelijke artikelen. Maar daarin schuilt ook een gevaar: ze worden ook afgerekend op het aantal artikelen dat ze publiceren. De verleiding tot frauderen met nepartikelen is dan groot, en kunstmatige intelligentie maakt het bovendien ook gemakkelijker. Een kleine groep mensen blijft de strijd tegen dit soort fraude aangaan.
René Fransen
zaterdag 28 januari 2023 om 15:45 aangepast 19:58
De Nederlandse microbioloog Elisabeth Bik staat internationaal bekend om haar speurwerk tegen nep-artikelen.
De Nederlandse microbioloog Elisabeth Bik staat internationaal bekend om haar speurwerk tegen nep-artikelen. beeld afp / Amy Osborne

Amersfoort

Het is een bekende kreet in de wetenschap: publish or perish, publiceer, of je gaat ten onder. Het aantal wetenschappelijke publicaties is belangrijk voor de carrière van een wetenschapper. Dat betekent hard werken aan je onderzoek, en dan maar hopen dat een goed aangeschreven tijdschrift je artikelen accepteert.

Maar in sommige gevallen kiezen wetenschappers voor een andere route. Ze kopen bijvoorbeeld een kant-en-klaar artikel bij een ‘paper mill’, een artikelenfabriek. Die schrijven op verzoek een artikel, gebaseerd op verzonnen onderzoeksgegevens. Even afrekenen, en de onderzoeker is weer een publicatie rijker.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Klimaatpanel luidt noodklok. 'Als wereld zijn we nog steeds niet op de goede weg'

Alleen draconische maatregelen kunnen nog voorkomen dat de wereld onder de 1,5 graad opwarming blijft. Zelfs 4 graden opwarming is nog altijd niet uitgesloten. Dat stelt het IPCC, in een nieuwe samenvatting.

Afbeelding

Komen de mammoet en dodo terug? 'Het roept vragen op over menselijke hoogmoed'

Wat als we uitgestorven plant- en diersoorten terug kunnen brengen? Het Amerikaanse bedrijf Colossal Laboratories & Biosciences denkt het mogelijk is, met moderne DNA-technieken. Maar is het ook verantwoord?

Afbeelding

Goed en slecht nieuws over genen: vier vragen over de internationale top

In Londen vond deze week de derde ‘Internationale top over menselijk genoom-redactie’ plaats. Dit jaar waren er geen schokkende mededelingen, maar wel een enthousiaste vrouw die dankzij gen-redactie is genezen van sikkelcelziekte.

Afbeelding

Volgens de FBI kwam het coronavirus toch uit een lab, maar virologen zuchten diep

De gedachte dat het coronavirus uit een laboratorium is ontsnapt, laat de wereld maar niet los. Nu blijkt de Amerikaanse FBI de theorie al enige tijd aan te hangen. Er zou nieuw bewijs voor zijn, maar dat wordt niet gegeven.

Afbeelding

'Ruimte voor twee kerncentrales'

De Nederlandse overheid besloot onlangs om twee nieuwe kerncentrales te bouwen bij Borssele. Onder meer Greenpeace en WNF zijn tegen, maar kernenergie lijkt onmisbaar bij de overgang naar duurzame energie. Zes vragen over kernenergie.

Afbeelding

Nieuwe stap in bio-elektronica: ingespoten gel transformeert tot elektrode in brein

Zweedse wetenschappers zijn erin geslaagd stroomgeleidende elektroden te laten samenklonteren in de hersenen, harten en staartvinnen van vissen. Hoe zit dat?