Reddingsrat met Eindhovens rugzakje moet mensen na aardbeving opsporen onder puin

Achtergrond
Een Belgische hulporganisatie traint Afrikaanse hamsterratten om slachtoffers op te sporen na aardbevingen. De slimme beestjes, die een enorm reukvermogen hebben, dragen een rugzakje vol elektronica, dat is ontwikkeld door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven.
Peter de Graaf / vk
maandag 23 januari 2023 om 21:31
Een gerugzakte reddingsrat.
Een gerugzakte reddingsrat. beeld Maria Anna Caneva Saccardo Caterina

De meeste mensen zien ratten vooral als enge knaag- en plaagdieren, of als nare verspreiders van gevaarlijke ziekten. Maar in Tanzania worden Afrikaanse hamsterratten door een Belgische hulporganisatie getraind om aardbevingsslachtoffers onder het puin van een ingestort gebouw te vinden.

Ze worden ‘rescue rats’ genoemd. De reddingsratten dragen een rugzakje met elektronica - waaronder een camera, microfoon, zender en speaker - dat ontwikkeld is door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TUe).

Ze zien er koddig uit, alsof ze een circusact zijn. Maar de reddingsrat is geen grap. Aan het rugzakje hangt een bolletje voor de borst van de rat, die dat met zijn voorpootjes kan vastpakken of aanraken. Daarmee wordt een signaal geacti..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fraude met nepartikelen in wetenschap wordt met kunstmatige intelligentie steeds makkelijker

Wetenschappers delen hun kennis in wetenschappelijke artikelen. Maar daarin schuilt ook een gevaar: ze worden ook afgerekend op het aantal artikelen dat ze publiceren.

Afbeelding

Reddingsrat met Eindhovens rugzakje moet mensen na aardbeving opsporen onder puin

Een Belgische hulporganisatie traint hamsterratten om slachtoffers op te sporen na aardbevingen. De beestjes dragen een rugzakje vol elektronica, dat is ontwikkeld door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven.

Afbeelding

De serieuze zorg van CliniClowns. 'Wij kunnen er helemaal zijn voor de patiënt'

Een onderzoek van de universiteit van Tel Aviv beschrijft welke therapeutische doelen medical clowns hebben. 'Ik ben er voor de patiënt en sluit aan bij wat hem of haar bezighoudt.'

Afbeelding

Anderhalve graad opwarming van de aarde mogelijk volgend jaar al een feit

Klimaatwetenschappers zien de mogelijkheid dat al volgend jaar de 1,5 graad opwarming van de aarde een feit wordt. Ook al is de kans daarop klein, het zou voor het eerst zijn dat een hard klimaatdoel wordt overschreden.

Afbeelding

De computer moet nodig op dieet en kunstmatige intelligentie is wellicht de oplossing

Informatietechnologie verbruikt tussen de vijf en tien procent van de wereldwijde elektriciteitsproductie en dat verbruik blijft groeien. Hoe is de energiehonger te stillen?

Afbeelding

Wie veel vloekt, is niet zo aardig en consciëntieus. 'Onze taal weerspiegelt wie we zijn'

Mensen die veel vloeken, zijn minder gewetensvol. Dat is een van de uitkomsten van onderzoek van psycholoog Antonis Koutsoumpis, die verbonden is aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.