De serieuze zorg van CliniClowns. ‘Wij kunnen er helemaal zijn voor de patiënt’

Achtergrond
Een onderzoek van de universiteit van Tel Aviv beschrijft welke therapeutische doelen medical clowns hebben. Ze hebben ook alle tijd om aandacht te geven aan de patiënt als uniek mens. Dit soort persoonsgerichte zorg kan veel verschillende vormen hebben en is belangrijk, weet geestelijk verzorger Jody van der Velde-van Garderen.
René Fransen
maandag 23 januari 2023 om 03:20 aangepast 16:19
Twee cliniclowns aan het werk in een ziekenhuis waar ze kinderen even afleiden van hun ziekte en verdriet.
Twee cliniclowns aan het werk in een ziekenhuis waar ze kinderen even afleiden van hun ziekte en verdriet. beeld anp / Stijn Rademaker

Tel Aviv

Clowns in het ziekenhuis zijn ‘meer dan alleen vermaak’, staat in de kop van een wetenschappelijk artikel geschreven door onderzoekers van Tel Aviv University en Sheba Medical Center in Israël. De Israëlische tegenhangers van wat we hier ‘cliniclowns’ noemen bezitten serieuze communicatieve vaardigheden en hebben een eigen therapeutisch doel. Dat bleek uit een serie rollenspelen, waarin twaalf echte ‘medical clowns’ in drie verschillende scenario’s moesten bemiddelen tussen een patiënt en een arts, gespeeld door acteurs.

In een scenario moet een adolescent van de fysiotherapeut oefeningen doen waar zij helemaal geen zin in heeft. ‘Ik kan die stomme oefeningen niet doen’, zegt ze tegen de clown. Die opent de deur naar de gang en ro..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wetenschappers: wereldbevolking krimpt eerder en sneller dan verwacht (en dat is goed én slecht nieuws)

Op de huidige koers zal de aarde 8,6 miljard bewoners tellen rond het midden van deze eeuw en daarna geleidelijk krimpen. Dat zijn er veel minder en de krimp gaat sneller dan de eerder voorspelde piek van 11 miljard mensen rond het jaar 2080.

Afbeelding

Er zijn allerlei manieren om materiaal van de windmolens opnieuw te gebruiken

Een foto van een bulldozer die in stukken gezaagde windmolenbladen onder een laag zand begraaft is populair op sociale media, met bijschriften als ‘Lekker groen hé???’. De foto is echt, maar geeft niet de hele werkelijkheid weer

Afbeelding

Klimaatpanel luidt noodklok. 'Als wereld zijn we nog steeds niet op de goede weg'

Alleen draconische maatregelen kunnen nog voorkomen dat de wereld onder de 1,5 graad opwarming blijft. Zelfs 4 graden opwarming is nog altijd niet uitgesloten. Dat stelt het IPCC, in een nieuwe samenvatting.

Afbeelding

Komen de mammoet en dodo terug? 'Het roept vragen op over menselijke hoogmoed'

Wat als we uitgestorven plant- en diersoorten terug kunnen brengen? Het Amerikaanse bedrijf Colossal Laboratories & Biosciences denkt het mogelijk is, met moderne DNA-technieken. Maar is het ook verantwoord?

Afbeelding

Goed en slecht nieuws over genen: vier vragen over de internationale top

In Londen vond deze week de derde ‘Internationale top over menselijk genoom-redactie’ plaats. Dit jaar waren er geen schokkende mededelingen, maar wel een enthousiaste vrouw die dankzij gen-redactie is genezen van sikkelcelziekte.

Afbeelding

Volgens de FBI kwam het coronavirus toch uit een lab, maar virologen zuchten diep

De gedachte dat het coronavirus uit een laboratorium is ontsnapt, laat de wereld maar niet los. Nu blijkt de Amerikaanse FBI de theorie al enige tijd aan te hangen. Er zou nieuw bewijs voor zijn, maar dat wordt niet gegeven.