Anderhalve graad opwarming van de aarde mogelijk volgend jaar al een feit

Nieuws
Klimaatwetenschappers zien de mogelijkheid opdoemen dat al volgend jaar de 1,5 graad opwarming van de aarde een feit wordt. Ook al is de kans daarop klein, het zou voor het eerst zijn dat een hard klimaatdoel wordt overschreden.
Maarten Keulemans / vk
maandag 16 januari 2023 om 19:04
Bosbranden in Californië afgelopen zomer. Het noordelijk halfrond is inmiddels gemiddeld 1,6 graden opgewarmd.
Bosbranden in Californië afgelopen zomer. Het noordelijk halfrond is inmiddels gemiddeld 1,6 graden opgewarmd. beeld David Mcnew / AFP

Londen

Dat zeggen klimaatwetenschappers nu het er steeds sterker op lijkt dat het klimaat volgend jaar in een warme ‘El Niño’-fase komt. De aarde is momenteel 1,2 graad warmer dan in de 19e eeuw – de fase voordat de mens op grote schaal broeikassen ging uitstoten. Volgens nieuwe modelprognoses is niet uitgesloten dat de El Niño het wereldklimaat in 2024 voor het eerst over de magische grens van 1,5 graad duwt.

Dat zou een schokmoment zijn voor de wereld. Nog maar acht jaar geleden nam de internationale gemeenschap zich plechtig voor de opwarming te beperken tot 1,5 graad. Het VN-klimaatpanel IPCC verwachtte die mate van opwarming eigenlijk pas rond het jaar 2030.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wetenschappers: wereldbevolking krimpt eerder en sneller dan verwacht (en dat is goed én slecht nieuws)

Op de huidige koers zal de aarde 8,6 miljard bewoners tellen rond het midden van deze eeuw en daarna geleidelijk krimpen. Dat zijn er veel minder en de krimp gaat sneller dan de eerder voorspelde piek van 11 miljard mensen rond het jaar 2080.

Afbeelding

Er zijn allerlei manieren om materiaal van de windmolens opnieuw te gebruiken

Een foto van een bulldozer die in stukken gezaagde windmolenbladen onder een laag zand begraaft is populair op sociale media, met bijschriften als ‘Lekker groen hé???’. De foto is echt, maar geeft niet de hele werkelijkheid weer

Afbeelding

Klimaatpanel luidt noodklok. 'Als wereld zijn we nog steeds niet op de goede weg'

Alleen draconische maatregelen kunnen nog voorkomen dat de wereld onder de 1,5 graad opwarming blijft. Zelfs 4 graden opwarming is nog altijd niet uitgesloten. Dat stelt het IPCC, in een nieuwe samenvatting.

Afbeelding

Komen de mammoet en dodo terug? 'Het roept vragen op over menselijke hoogmoed'

Wat als we uitgestorven plant- en diersoorten terug kunnen brengen? Het Amerikaanse bedrijf Colossal Laboratories & Biosciences denkt het mogelijk is, met moderne DNA-technieken. Maar is het ook verantwoord?

Afbeelding

Goed en slecht nieuws over genen: vier vragen over de internationale top

In Londen vond deze week de derde ‘Internationale top over menselijk genoom-redactie’ plaats. Dit jaar waren er geen schokkende mededelingen, maar wel een enthousiaste vrouw die dankzij gen-redactie is genezen van sikkelcelziekte.

Afbeelding

Volgens de FBI kwam het coronavirus toch uit een lab, maar virologen zuchten diep

De gedachte dat het coronavirus uit een laboratorium is ontsnapt, laat de wereld maar niet los. Nu blijkt de Amerikaanse FBI de theorie al enige tijd aan te hangen. Er zou nieuw bewijs voor zijn, maar dat wordt niet gegeven.