De computer moet nodig op dieet en kunstmatige intelligentie is wellicht de oplossing

Achtergrond
Informatietechnologie verbruikt tussen de vijf en tien procent van de wereldwijde elektriciteitsproductie en dat verbruik blijft groeien. Hoe is de energiehonger te stillen? Wetenschappers kijken voor oplossingen naar het menselijke brein.
René Fransen
zaterdag 14 januari 2023 om 11:10
De ontwikkeling en het gebruik van ChatGPT (door middel van kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld opstellen, gedichten en preken schrijven), kost enorm veel stroom.
De ontwikkeling en het gebruik van ChatGPT (door middel van kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld opstellen, gedichten en preken schrijven), kost enorm veel stroom. beeld anp

De spectaculaire prestaties van het programma ChatGPT, dat met behulp van kunstmatige intelligentie opstellen, gedichten en preken kan schrijven, zijn het resultaat van een intensieve training die evenveel stroom gebruikte als het jaarverbruik van ruim 300 tot 450 gemiddelde Nederlandse huishoudens. De precieze cijfers zijn moeilijk te achterhalen, het bedrijf OpenAI dat dit programma ontwikkelde heeft ze niet gepubliceerd.

Kort na de lancering waren er zo’n tien miljoen gebruikers per dag van ChatGTP. Het produceren van antwoorden op al hun vragen zou dagelijks zo’n 6000 kilowattuur aan stroom verbruiken, genoeg om de lege accu’s van 100 Tesla’s op te laden. Ondertussen hebben sociale media als Facebook of streamingdiensten als Netflix, ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wetenschappers: wereldbevolking krimpt eerder en sneller dan verwacht (en dat is goed én slecht nieuws)

Op de huidige koers zal de aarde 8,6 miljard bewoners tellen rond het midden van deze eeuw en daarna geleidelijk krimpen. Dat zijn er veel minder en de krimp gaat sneller dan de eerder voorspelde piek van 11 miljard mensen rond het jaar 2080.

Afbeelding

Er zijn allerlei manieren om materiaal van de windmolens opnieuw te gebruiken

Een foto van een bulldozer die in stukken gezaagde windmolenbladen onder een laag zand begraaft is populair op sociale media, met bijschriften als ‘Lekker groen hé???’. De foto is echt, maar geeft niet de hele werkelijkheid weer

Afbeelding

Klimaatpanel luidt noodklok. 'Als wereld zijn we nog steeds niet op de goede weg'

Alleen draconische maatregelen kunnen nog voorkomen dat de wereld onder de 1,5 graad opwarming blijft. Zelfs 4 graden opwarming is nog altijd niet uitgesloten. Dat stelt het IPCC, in een nieuwe samenvatting.

Afbeelding

Komen de mammoet en dodo terug? 'Het roept vragen op over menselijke hoogmoed'

Wat als we uitgestorven plant- en diersoorten terug kunnen brengen? Het Amerikaanse bedrijf Colossal Laboratories & Biosciences denkt het mogelijk is, met moderne DNA-technieken. Maar is het ook verantwoord?

Afbeelding

Goed en slecht nieuws over genen: vier vragen over de internationale top

In Londen vond deze week de derde ‘Internationale top over menselijk genoom-redactie’ plaats. Dit jaar waren er geen schokkende mededelingen, maar wel een enthousiaste vrouw die dankzij gen-redactie is genezen van sikkelcelziekte.

Afbeelding

Volgens de FBI kwam het coronavirus toch uit een lab, maar virologen zuchten diep

De gedachte dat het coronavirus uit een laboratorium is ontsnapt, laat de wereld maar niet los. Nu blijkt de Amerikaanse FBI de theorie al enige tijd aan te hangen. Er zou nieuw bewijs voor zijn, maar dat wordt niet gegeven.