Wie veel vloekt, is niet zo aardig en consciëntieus. ‘Onze taal weerspiegelt wie we zijn’

Nieuws
Mensen die veel vloeken, zijn minder gewetensvol. Dat is een van de uitkomsten van onderzoek van psycholoog Antonis Koutsoumpis.
Sophia Geuze • redacteur
maandag 9 januari 2023 om 03:22 aangepast 05:57
 Ook mensen die negatieve emoties gebruiken, zijn minder nauwkeurig en minder vriendelijk.
Ook mensen die negatieve emoties gebruiken, zijn minder nauwkeurig en minder vriendelijk. beeld Getty Images

Koutsoumpis is verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en onderzoekt de relatie tussen de taal die iemand gebruikt en zijn persoonlijkheid. Mensen die veel vloeken, zijn gemiddeld ook onvriendelijker. Ook mensen die negatieve emoties gebruiken, zijn minder nauwkeurig en minder vriendelijk. Negatieve emoties worden afgemeten aan het gebruik van woorden als haten, kwetsen, dood en lelijk.

‘Onze taal weerspiegelt wie we zijn, en we kunnen taal gebruiken om een inschatting te maken van de persoonlijkheid van anderen’, zegt de psycholoog in de nieuwsbrief van januari van de universiteit. ‘De volgende keer dat je iemand ontmoet, let dan op wat hij zegt.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wetenschappers: wereldbevolking krimpt eerder en sneller dan verwacht (en dat is goed én slecht nieuws)

Op de huidige koers zal de aarde 8,6 miljard bewoners tellen rond het midden van deze eeuw en daarna geleidelijk krimpen. Dat zijn er veel minder en de krimp gaat sneller dan de eerder voorspelde piek van 11 miljard mensen rond het jaar 2080.

Afbeelding

Er zijn allerlei manieren om materiaal van de windmolens opnieuw te gebruiken

Een foto van een bulldozer die in stukken gezaagde windmolenbladen onder een laag zand begraaft is populair op sociale media, met bijschriften als ‘Lekker groen hé???’. De foto is echt, maar geeft niet de hele werkelijkheid weer

Afbeelding

Klimaatpanel luidt noodklok. 'Als wereld zijn we nog steeds niet op de goede weg'

Alleen draconische maatregelen kunnen nog voorkomen dat de wereld onder de 1,5 graad opwarming blijft. Zelfs 4 graden opwarming is nog altijd niet uitgesloten. Dat stelt het IPCC, in een nieuwe samenvatting.

Afbeelding

Komen de mammoet en dodo terug? 'Het roept vragen op over menselijke hoogmoed'

Wat als we uitgestorven plant- en diersoorten terug kunnen brengen? Het Amerikaanse bedrijf Colossal Laboratories & Biosciences denkt het mogelijk is, met moderne DNA-technieken. Maar is het ook verantwoord?

Afbeelding

Goed en slecht nieuws over genen: vier vragen over de internationale top

In Londen vond deze week de derde ‘Internationale top over menselijk genoom-redactie’ plaats. Dit jaar waren er geen schokkende mededelingen, maar wel een enthousiaste vrouw die dankzij gen-redactie is genezen van sikkelcelziekte.

Afbeelding

Volgens de FBI kwam het coronavirus toch uit een lab, maar virologen zuchten diep

De gedachte dat het coronavirus uit een laboratorium is ontsnapt, laat de wereld maar niet los. Nu blijkt de Amerikaanse FBI de theorie al enige tijd aan te hangen. Er zou nieuw bewijs voor zijn, maar dat wordt niet gegeven.