Voor een efficiënte landbouw moeten planten elkaar niet beconcurreren, maar samenwerken

Nieuws
Het denken over evolutie wordt nog vaak gedomineerd door ‘overleven van de sterkste’, de competitie tussen individuen om bijvoorbeeld voedsel of – bij planten – licht. Maar voor een efficiënte landbouw is een veld met dicht opeengepakte planten juist het best. En die manier van groeien is alleen mogelijk wanneer planten elkaar niet beconcurreren, maar samenwerken.
René Fransen
dinsdag 29 november 2022 om 22:20
Een traditionele Zwitserse maissoort (links) en een moderne soort waarvan de planten dichter op elkaar kunnen staan.
Een traditionele Zwitserse maissoort (links) en een moderne soort waarvan de planten dichter op elkaar kunnen staan. beeld Samuel Wuest

Odense

Om die reden ging een internationaal team van plantenwetenschappers op zoek naar een manier om plantengenen te vinden die helpen bij samenwerking. Dat deden ze met behulp van de modelplant Arabidopsis. Zij keken eerst hoe goed een plant die individueel gekweekt werd groeide. Daarna kweekten ze dezelfde plant tussen soortgenoten, die ofwel genetisch gelijk waren, of juist heel andere genen bezaten.

specifiek gen

Op deze manier zagen de onderzoekers dat één specifiek gen aanwezig was bij alle samenwerkende planten. Planten die juist met elkaar concurreerden hadden een andere variant van dit gen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fraude met nepartikelen in wetenschap wordt met kunstmatige intelligentie steeds makkelijker

Wetenschappers delen hun kennis in wetenschappelijke artikelen. Maar daarin schuilt ook een gevaar: ze worden ook afgerekend op het aantal artikelen dat ze publiceren.

Afbeelding

Reddingsrat met Eindhovens rugzakje moet mensen na aardbeving opsporen onder puin

Een Belgische hulporganisatie traint hamsterratten om slachtoffers op te sporen na aardbevingen. De beestjes dragen een rugzakje vol elektronica, dat is ontwikkeld door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven.

Afbeelding

De serieuze zorg van CliniClowns. 'Wij kunnen er helemaal zijn voor de patiënt'

Een onderzoek van de universiteit van Tel Aviv beschrijft welke therapeutische doelen medical clowns hebben. 'Ik ben er voor de patiënt en sluit aan bij wat hem of haar bezighoudt.'

Afbeelding

Anderhalve graad opwarming van de aarde mogelijk volgend jaar al een feit

Klimaatwetenschappers zien de mogelijkheid dat al volgend jaar de 1,5 graad opwarming van de aarde een feit wordt. Ook al is de kans daarop klein, het zou voor het eerst zijn dat een hard klimaatdoel wordt overschreden.

Afbeelding

De computer moet nodig op dieet en kunstmatige intelligentie is wellicht de oplossing

Informatietechnologie verbruikt tussen de vijf en tien procent van de wereldwijde elektriciteitsproductie en dat verbruik blijft groeien. Hoe is de energiehonger te stillen?

Afbeelding

Wie veel vloekt, is niet zo aardig en consciëntieus. 'Onze taal weerspiegelt wie we zijn'

Mensen die veel vloeken, zijn minder gewetensvol. Dat is een van de uitkomsten van onderzoek van psycholoog Antonis Koutsoumpis, die verbonden is aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.