Poliep heeft veelzijdige straalaandrijving

Nieuws
Een eenvoudige poliep die in de diepzee leeft, blijkt een zeer efficiënte manier te hebben om zich voort te bewegen. Het organisme met de wetenschappelijke naam Nanomia bijuga pompt water uit aanhangsels op het lijf om zichzelf te verplaatsen. Omdat poliepen een dozijn of meer van die ‘waterjets’ bezitten, die allemaal onafhankelijk van elkaar werken, zijn ze in staat om heel snel of juist heel efficiënt te zwemmen.
René Fransen
dinsdag 29 november 2022 om 03:21
De poliep Nanomia bijuga met een veelzijdige straalaandrijving.
De poliep Nanomia bijuga met een veelzijdige straalaandrijving. beeld universiteit van Oregon

Eugene

De veelzijdige straalaandrijving van de poliep is de afgelopen jaren bestudeerd door een team van de universiteit van Oregon (VS) onder leiding van zeebioloog Kelly Sutherland. Zij ontdekte dat de Nanomia-poliep elke waterjet apart kan aansturen. Hierdoor is het mogelijk ze allemaal te laten samenwerken, wat een hoge snelheid oplevert maar ook een hoog energieverbruik, of ze om de beurt een korte waterpuls te geven. Dat levert een efficiëntie voortbeweging op. ‘Het is bijzonder dat de poliepen dit kunnen zonder een centraal zenuwstelsel om de verschillende manier van voortbewegen aan te sturen’, zegt Sutherland. Vissen kunnen ook snel wegvl..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fraude met nepartikelen in wetenschap wordt met kunstmatige intelligentie steeds makkelijker

Wetenschappers delen hun kennis in wetenschappelijke artikelen. Maar daarin schuilt ook een gevaar: ze worden ook afgerekend op het aantal artikelen dat ze publiceren.

Afbeelding

Reddingsrat met Eindhovens rugzakje moet mensen na aardbeving opsporen onder puin

Een Belgische hulporganisatie traint hamsterratten om slachtoffers op te sporen na aardbevingen. De beestjes dragen een rugzakje vol elektronica, dat is ontwikkeld door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven.

Afbeelding

De serieuze zorg van CliniClowns. 'Wij kunnen er helemaal zijn voor de patiënt'

Een onderzoek van de universiteit van Tel Aviv beschrijft welke therapeutische doelen medical clowns hebben. 'Ik ben er voor de patiënt en sluit aan bij wat hem of haar bezighoudt.'

Afbeelding

Anderhalve graad opwarming van de aarde mogelijk volgend jaar al een feit

Klimaatwetenschappers zien de mogelijkheid dat al volgend jaar de 1,5 graad opwarming van de aarde een feit wordt. Ook al is de kans daarop klein, het zou voor het eerst zijn dat een hard klimaatdoel wordt overschreden.

Afbeelding

De computer moet nodig op dieet en kunstmatige intelligentie is wellicht de oplossing

Informatietechnologie verbruikt tussen de vijf en tien procent van de wereldwijde elektriciteitsproductie en dat verbruik blijft groeien. Hoe is de energiehonger te stillen?

Afbeelding

Wie veel vloekt, is niet zo aardig en consciëntieus. 'Onze taal weerspiegelt wie we zijn'

Mensen die veel vloeken, zijn minder gewetensvol. Dat is een van de uitkomsten van onderzoek van psycholoog Antonis Koutsoumpis, die verbonden is aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.