Vapen is niet alleen slecht voor je longen, het veroorzaakt ook gaatjes volgens tandartsen

Nieuws
Hoe langer elektronische sigaretten in gebruik zijn, hoe meer nadelen er lijken op te duiken. Inmiddels weten we dat inhaleren van de damp die zo’n sigaret produceert, het ‘vapen’, schadelijk kan zijn voor de longen. Maar nu stellen Amerikaanse tandartsen dat het ook de kans op gaatjes vergroot.
René Fransen
woensdag 23 november 2022 om 19:00 aangepast 11:44
Een jonge man rookt een vaper, oftewel een e-sigaret.
Een jonge man rookt een vaper, oftewel een e-sigaret. beeld anp / Koen van Weel

Dat doen zij na een onderzoek uitgevoerd bij dertienduizend patiënten van de tandheelkundige kliniek van Tufts University. Hun gebit is onderzocht waarna werd bepaald welke deelnemers een verhoogd risico op cariës (tandbederf) hadden. De deelnemers uit het onderzoek kregen ook een vragenlijst, waarin ze konden aangeven of ze e-sigaretten gebruikten.

De resultaten lieten zien dat van de niet-vapende deelnemers zes op de tien patiënten een verhoogd risico liep op het krijgen van gaatjes. Voor deelnemers die wel e-sigaretten gebruikten was dat acht op de tien. Hoewel het gaat om een eerste onderzoek naar het verband tussen vapen en de kwaliteit van het gebit vinden de onderzoekers de resultaten verontrustend.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Reddingsrat met Eindhovens rugzakje moet mensen na aardbeving opsporen onder puin

Een Belgische hulporganisatie traint hamsterratten om slachtoffers op te sporen na aardbevingen. De beestjes dragen een rugzakje vol elektronica, dat is ontwikkeld door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven.

Afbeelding

De serieuze zorg van CliniClowns. 'Wij kunnen er helemaal zijn voor de patiënt'

Een onderzoek van de universiteit van Tel Aviv beschrijft welke therapeutische doelen medical clowns hebben. 'Ik ben er voor de patiënt en sluit aan bij wat hem of haar bezighoudt.'

Afbeelding

Anderhalve graad opwarming van de aarde mogelijk volgend jaar al een feit

Klimaatwetenschappers zien de mogelijkheid dat al volgend jaar de 1,5 graad opwarming van de aarde een feit wordt. Ook al is de kans daarop klein, het zou voor het eerst zijn dat een hard klimaatdoel wordt overschreden.

Afbeelding

De computer moet nodig op dieet en kunstmatige intelligentie is wellicht de oplossing

Informatietechnologie verbruikt tussen de vijf en tien procent van de wereldwijde elektriciteitsproductie en dat verbruik blijft groeien. Hoe is de energiehonger te stillen?

Afbeelding

Wie veel vloekt, is niet zo aardig en consciëntieus. 'Onze taal weerspiegelt wie we zijn'

Mensen die veel vloeken, zijn minder gewetensvol. Dat is een van de uitkomsten van onderzoek van psycholoog Antonis Koutsoumpis, die verbonden is aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Afbeelding

Ratten maken koraalvissen agressief, blijkt uit Canadees onderzoek

Ratten en koraalvissen komen elkaar nooit tegen, maar ze hebben effect op wat er onder water gebeurt, concluderen Canadese biologen na onderzoek van tien kleine eilandjes in de Indische Oceaan.