Vapen is niet alleen slecht voor je longen, het veroorzaakt ook gaatjes volgens tandartsen

Nieuws
Hoe langer elektronische sigaretten in gebruik zijn, hoe meer nadelen er lijken op te duiken. Inmiddels weten we dat inhaleren van de damp die zo’n sigaret produceert, het ‘vapen’, schadelijk kan zijn voor de longen. Maar nu stellen Amerikaanse tandartsen dat het ook de kans op gaatjes vergroot.
René Fransen
woensdag 23 november 2022 om 19:00 aangepast 24 november 2022 11:44
Een jonge man rookt een vaper, oftewel een e-sigaret.
Een jonge man rookt een vaper, oftewel een e-sigaret. beeld anp / Koen van Weel

Dat doen zij na een onderzoek uitgevoerd bij dertienduizend patiënten van de tandheelkundige kliniek van Tufts University. Hun gebit is onderzocht waarna werd bepaald welke deelnemers een verhoogd risico op cariës (tandbederf) hadden. De deelnemers uit het onderzoek kregen ook een vragenlijst, waarin ze konden aangeven of ze e-sigaretten gebruikten.

De resultaten lieten zien dat van de niet-vapende deelnemers zes op de tien patiënten een verhoogd risico liep op het krijgen van gaatjes. Voor deelnemers die wel e-sigaretten gebruikten was dat acht op de tien. Hoewel het gaat om een eerste onderzoek naar het verband tussen vapen en de kwaliteit van het gebit vinden de onderzoekers de resultaten verontrustend.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor een efficiënte landbouw moeten planten elkaar niet beconcurreren, maar samenwerken

Het denken over evolutie wordt vaak gedomineerd door ‘overleven van de sterkste’. Voor een efficiënte landbouw zijn opeengepakte planten het beste. En die manier van groeien is alleen mogelijk wanneer planten samenwerken.

Afbeelding

Poliep heeft veelzijdige straalaandrijving

Een eenvoudige poliep die in de diepzee leeft, blijkt een zeer efficiënte manier te hebben om zich voort te bewegen. Het organisme met de wetenschappelijke naam Nanomia bijuga pompt water uit aanhangsels op het lijf om zichzelf te verplaatsen.

Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.

Afbeelding

Grote trap gebruikt medicijnen

De grote trap, een kleurige vogel die vooral in Spanje en Portugal leeft, lijkt bewust planten te eten die een stof bevatten waar darmparasieten niet tegen kunnen.

Afbeelding

Coronavaccin biedt extra bescherming na doormaken infectie

Ook na doormaken van een infectie met het coronavirus is het verstandig je te laten vaccineren, blijkt uit Deens onderzoek.

Afbeelding

Drone met vleugels kan scherpe bochten maken

Drones die vliegen als een helikopter kunnen zeer goed manoeuvreren. Maar drones met een vleugel gebruiken minder energie tijdens het vliegen en kunnen dus eenvoudiger grote afstanden afleggen. Vogels combineren de efficiëntie van vleugels met een grote manoeuvreerbaarheid.