Dieetverandering zichtbaar in tandsteen

Nieuws
Wat wij eten heeft invloed op de micro-organismen in onze mond. De overgang van jager-verzamelaars, die vooral veel vlees aten, naar landbouwers die zetmeel en melkproducten in het dieet hadden, zal daarom ook invloed hebben gehad in de soorten micro-organismen in de mond. Maar omdat ook de leefomgeving daar invloed op heeft, is het lastig gegevens uit verschillende gebieden te vergelijken.
René Fransen
dinsdag 22 november 2022 om 20:34
Kaak van een mens uit de jonge steentijd, gevonden in Italië.
Kaak van een mens uit de jonge steentijd, gevonden in Italië. beeld Andrea Quagliariello

Padua

Italiaanse onderzoekers hebben nu uit tandsteen van mensen die in dezelfde Italiaanse regio leefden tijdens de oude steentijd (gedateerd ruim dertigduizend tot dertienduizend jaar geleden), de jonge steentijd (ruim achtduizend tot zesduizend jaar geleden) of de kopertijd (5500 tot 4400 jaar geleden). Van 76 personen waren kaakresten met tanden en tandsteen beschikbaar.

Uit het tandsteen is DNA gewonnen, waarmee was vast te stellen welke micro-organismen er op het gebit leefden. Daarnaast bestudeerden de onderzoekers het tandsteen onder de microscoop om herkenbare fragmenten van voedsel op te sporen. Ook archeologische vondsten uit de tijd van deze mensen, zoals maalstenen of dierlijke resten, zijn in kaart gebracht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Japanse bloem verschiet herhaaldelijk van kleur, maar hoe dat kan is een raadsel

De Causonis japonica is niet zo geliefd bij bezitters van tuinen omdat het een nogal woekerende plant is. Maar de bloemen beschikken over een bijzondere eigenschap: zij blijken herhaaldelijk van kleur te kunnen wisselen.

Afbeelding

Oude stukken leisteen met ingekraste uilen blijken knutselwerkjes van kinderen te zijn

De gevonden leistenen met ingekraste uilen lijken weinig te zeggen over de rituelen van kopertijd-mensen, maar veel over de creativiteit van de kopertijd-kinderen.

Afbeelding

Liefde gaat door de maag: verpoppende mieren produceren voedsel voor de anderen in hun kolonie

Verpoppende mieren blijken een belangrijke functie te hebben: ze produceren een voedselrijke, melkachtige substantie waar volwassen mieren en larven zich mee voeden.

Afbeelding

Voor een efficiënte landbouw moeten planten elkaar niet beconcurreren, maar samenwerken

Het denken over evolutie wordt vaak gedomineerd door ‘overleven van de sterkste’. Voor een efficiënte landbouw zijn opeengepakte planten het beste. En die manier van groeien is alleen mogelijk wanneer planten samenwerken.

Afbeelding

Poliep heeft veelzijdige straalaandrijving

Een eenvoudige poliep die in de diepzee leeft, blijkt een zeer efficiënte manier te hebben om zich voort te bewegen. Het organisme met de wetenschappelijke naam Nanomia bijuga pompt water uit aanhangsels op het lijf om zichzelf te verplaatsen.

Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.