Ruimtetelescoop James Webb brengt atmosfeer verre planeet in kaart

Achtergrond
Ruimtetelescoop James Webb is erin geslaagd om in ongekend detail de atmosfeer in kaart te brengen van een verre planeet die draait om een andere ster dan de zon. ‘Dit is een enorme sprong voorwaarts voor dit vakgebied’
George van Hal / vk
dinsdag 22 november 2022 om 20:16
Computertekening van hoe planeet Wasp-39b eruit zou kunnen zien. In werkelijkheid staat de planeet te ver weg (700 lichtjaar) om er een foto van te kunnen maken.
Computertekening van hoe planeet Wasp-39b eruit zou kunnen zien. In werkelijkheid staat de planeet te ver weg (700 lichtjaar) om er een foto van te kunnen maken. beeld nasa - esa - csa / J. Olmsted

Amsterdam

Wolken die in plukjes dobberen rond de scheidslijn tussen de lichte en de donkere helft van de planeet. Een atmosfeer tjokvol CO2 en water. En zelfs de eerste meting van zwaveldioxide (SO2) op een exoplaneet, een planeet die draait om een andere ster dan de zon. De hoeveelheid details die ruimtetelescoop James Webb wist te ontwarren in de atmosfeer van Wasp-39b, een wereld zevenhonderd lichtjaar van hier, is zelfs voor kenners indrukwekkend.

‘Dit is een enorme sprong voorwaarts’, zegt exoplaneetonderzoeker Ignas Snellen van de Universiteit Leiden, zelf niet bij het onderzoek betrokken. ‘Wat ze hier in dit vakartikel laten zien: dat is iets waar je als kenner echt van droomt. Geweldig indrukwekkend.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Japanse bloem verschiet herhaaldelijk van kleur, maar hoe dat kan is een raadsel

De Causonis japonica is niet zo geliefd bij bezitters van tuinen omdat het een nogal woekerende plant is. Maar de bloemen beschikken over een bijzondere eigenschap: zij blijken herhaaldelijk van kleur te kunnen wisselen.

Afbeelding

Oude stukken leisteen met ingekraste uilen blijken knutselwerkjes van kinderen te zijn

De gevonden leistenen met ingekraste uilen lijken weinig te zeggen over de rituelen van kopertijd-mensen, maar veel over de creativiteit van de kopertijd-kinderen.

Afbeelding

Liefde gaat door de maag: verpoppende mieren produceren voedsel voor de anderen in hun kolonie

Verpoppende mieren blijken een belangrijke functie te hebben: ze produceren een voedselrijke, melkachtige substantie waar volwassen mieren en larven zich mee voeden.

Afbeelding

Voor een efficiënte landbouw moeten planten elkaar niet beconcurreren, maar samenwerken

Het denken over evolutie wordt vaak gedomineerd door ‘overleven van de sterkste’. Voor een efficiënte landbouw zijn opeengepakte planten het beste. En die manier van groeien is alleen mogelijk wanneer planten samenwerken.

Afbeelding

Poliep heeft veelzijdige straalaandrijving

Een eenvoudige poliep die in de diepzee leeft, blijkt een zeer efficiënte manier te hebben om zich voort te bewegen. Het organisme met de wetenschappelijke naam Nanomia bijuga pompt water uit aanhangsels op het lijf om zichzelf te verplaatsen.

Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.