Nederlandse vrijwilligers werken samen met Nasa om maanmissie te volgen

Achtergrond
Het is een Rijksmonument van nog nét niet pensioengerechtigde leeftijd, maar toch kan de 25 meter grote Dwingeloo Radiotelescoop een handje helpen bij het modernste prestigeproject van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA: maanmissie Artemis 1.
George van Hal / vk
dinsdag 22 november 2022 om 19:27
De oudste draaibare radiotelescoop ter wereld, aan de rand van het natuurgebied Dwingelderveld.
De oudste draaibare radiotelescoop ter wereld, aan de rand van het natuurgebied Dwingelderveld. beeld anp / Remco Koers

Dwingeloo

In het kader van die missie, een technologietest voor toekomstige menselijke missies naar de maan, vliegt bemanningscapsule Orion, nu nog slechts ‘bemand’ door testpoppen, rond de maan. Op de grond luisteren naast NASA ook verschillende vrijwilligers mee. Een van de achttien organisaties die dat in een officiële rol doen, is Camras, de vrijwilligersstichting die de Dwingeloo Radiotelescoop sinds de restauratie in 2012 draaiend houdt. Want alles van waarnemingen en rondleidingen tot zelfs het invetten van de metalen ring waarover de schotel draait wanneer hij wil luisteren naar een andere plek aan de hemel, gebeurt bij de radiotelescoop onbetaald, als liefhebberij.

romantiekCees Bassa is in het dagelijks leven werkzaam als astronoom ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.

Afbeelding

Grote trap gebruikt medicijnen

De grote trap, een kleurige vogel die vooral in Spanje en Portugal leeft, lijkt bewust planten te eten die een stof bevatten waar darmparasieten niet tegen kunnen.

Afbeelding

Coronavaccin biedt extra bescherming na doormaken infectie

Ook na doormaken van een infectie met het coronavirus is het verstandig je te laten vaccineren, blijkt uit Deens onderzoek.

Afbeelding

Drone met vleugels kan scherpe bochten maken

Drones die vliegen als een helikopter kunnen zeer goed manoeuvreren. Maar drones met een vleugel gebruiken minder energie tijdens het vliegen en kunnen dus eenvoudiger grote afstanden afleggen. Vogels combineren de efficiëntie van vleugels met een grote manoeuvreerbaarheid.

Afbeelding

Vapen is niet alleen slecht voor je longen, het veroorzaakt ook gaatjes volgens tandartsen

Dat het inhaleren van de damp van een e-sigaret, vapen, schadelijk kan zijn voor de longen, wisten we al. Maar nu stellen Amerikaanse tandartsen dat het ook de kans op gaatjes vergroot.

Afbeelding

Dieetverandering zichtbaar in tandsteen

Tijdens de jonge steentijd vond er een dieetverandering plaats. Onderzoekers tonen aan dat de jager-verzamelaars vooral veel vlees aten, maar dat landbouwers vooral zetmeel en melkproducten in het dieet hadden.