Opwarming aarde veroorzaakt meer schimmelinfecties bij mensen

Nieuws
Schimmelinfecties bij mensen zullen toenemen door een verdere opwarming van de aarde. Dat vraagt om meer onderzoek naar de diagnose van deze infecties, betogen Amerikaanse artsen in een commentaar dat maandag is gepubliceerd in het medische tijdschrift Annals of Internal Medicine.
René Fransen
maandag 21 november 2022 om 23:05
In het laboratorium voor medische microbiologie kijkt een medewerker naar schimmelbuisjes voor mycologische beoordeling van huidmonsters van kinderen en volwassenen uit Duitsland.
In het laboratorium voor medische microbiologie kijkt een medewerker naar schimmelbuisjes voor mycologische beoordeling van huidmonsters van kinderen en volwassenen uit Duitsland. beeld Waltraud Grubitzsch/dpa-zentralbild/zb Photo via Newscom

Davis

De artsen beschrijven drie soorten schimmelinfecties die in verschillende delen van de Verenigde Staten veel voorkomen. Het gaat om blastomycose, een infectie van de longen die zich door het hele lichaam kan verspreiden, coccidioidomycose of stofkoorts, ook een schimmel die het lichaam via de longen binnendringt, en histoplasmose, een schimmelsoort die vooral in grotten voorkomt. 

Net als de andere twee infecteert deze schimmelinfectie eerst de longen. Alle drie de schimmels zijn aanwezig in bepaalde delen van de VS. Maar alle drie zijn ze door klimaatverandering nieuwe gebieden aan het veroveren. De opmars van de schimmelinfecties vergroot de kans dat er een verkeerde diagnose wordt gesteld. De symptomen kunnen in het begin van een ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.

Afbeelding

Grote trap gebruikt medicijnen

De grote trap, een kleurige vogel die vooral in Spanje en Portugal leeft, lijkt bewust planten te eten die een stof bevatten waar darmparasieten niet tegen kunnen.

Afbeelding

Coronavaccin biedt extra bescherming na doormaken infectie

Ook na doormaken van een infectie met het coronavirus is het verstandig je te laten vaccineren, blijkt uit Deens onderzoek.

Afbeelding

Drone met vleugels kan scherpe bochten maken

Drones die vliegen als een helikopter kunnen zeer goed manoeuvreren. Maar drones met een vleugel gebruiken minder energie tijdens het vliegen en kunnen dus eenvoudiger grote afstanden afleggen. Vogels combineren de efficiëntie van vleugels met een grote manoeuvreerbaarheid.

Afbeelding

Vapen is niet alleen slecht voor je longen, het veroorzaakt ook gaatjes volgens tandartsen

Dat het inhaleren van de damp van een e-sigaret, vapen, schadelijk kan zijn voor de longen, wisten we al. Maar nu stellen Amerikaanse tandartsen dat het ook de kans op gaatjes vergroot.

Afbeelding

Dieetverandering zichtbaar in tandsteen

Tijdens de jonge steentijd vond er een dieetverandering plaats. Onderzoekers tonen aan dat de jager-verzamelaars vooral veel vlees aten, maar dat landbouwers vooral zetmeel en melkproducten in het dieet hadden.