Ongeboren baby’s hebben liever wortels dan boerenkool

Nieuws
Ongeboren baby’s vinden wortels aanzienlijk lekkerder dan boerenkool. Dat konden Britse onderzoekers zien aan de gezichtsuitdrukking van baby’s op een echo.
Annemarie Eversdijk
zaterdag 19 november 2022 om 03:22
A pregnant woman with a carrot in her hands, home living room
A pregnant woman with a carrot in her hands, home living room beeld istock

Bij wortels vertoonden de babygezichten vaak een glimlach. Als hun moeder boerenkool had gegeten, trokken ze andere gezichten; het leek dan meer alsof ze moesten huilen.

Voor dit onderzoek bestudeerden Britse wetenschappers van de Universiteit van Durham de 4D-echo’s van honderd ongeboren baby’s tussen de 26 en 32 weken oud in de buik van hun moeder. Ze lieten de moeders verschillende groenten eten en analyseerden vervolgens hoe de babygezichten daarop reageerden.

Het is de eerste studie die laat zien dat baby’s vóór hun geboorte al smaakvoorkeuren hebben. Door voor de geboorte al te kijken naar smaakvoorkeuren van de baby, zou je voedselstress na de geboorte kunnen voorkomen, menen de onderzoekers. De resultaten van het onderzoek zijn gepubl..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.

Afbeelding

Grote trap gebruikt medicijnen

De grote trap, een kleurige vogel die vooral in Spanje en Portugal leeft, lijkt bewust planten te eten die een stof bevatten waar darmparasieten niet tegen kunnen.

Afbeelding

Coronavaccin biedt extra bescherming na doormaken infectie

Ook na doormaken van een infectie met het coronavirus is het verstandig je te laten vaccineren, blijkt uit Deens onderzoek.

Afbeelding

Drone met vleugels kan scherpe bochten maken

Drones die vliegen als een helikopter kunnen zeer goed manoeuvreren. Maar drones met een vleugel gebruiken minder energie tijdens het vliegen en kunnen dus eenvoudiger grote afstanden afleggen. Vogels combineren de efficiëntie van vleugels met een grote manoeuvreerbaarheid.

Afbeelding

Vapen is niet alleen slecht voor je longen, het veroorzaakt ook gaatjes volgens tandartsen

Dat het inhaleren van de damp van een e-sigaret, vapen, schadelijk kan zijn voor de longen, wisten we al. Maar nu stellen Amerikaanse tandartsen dat het ook de kans op gaatjes vergroot.

Afbeelding

Dieetverandering zichtbaar in tandsteen

Tijdens de jonge steentijd vond er een dieetverandering plaats. Onderzoekers tonen aan dat de jager-verzamelaars vooral veel vlees aten, maar dat landbouwers vooral zetmeel en melkproducten in het dieet hadden.