Slimme robot lacht op juiste moment

Nieuws
Japanse onderzoekers zijn erin geslaagd robots te ontwikkelen die met hun gesprekspartner meelachen. Het herkennen van humor is nog te ingewikkeld.
Meike The / vk
zaterdag 1 oktober 2022 om 04:22
Trainingssessie met de lachrobot.
Trainingssessie met de lachrobot. beeld universiteit kyoto

Met de nieuwe robots kunnen gesprekken tussen mensen en robots in de toekomst steeds natuurlijker en spontaner worden. Mogelijk worden de robots ingezet in bejaardentehuizen.

Het herkennen van humor is voor robots nog te ingewikkeld, volgens Divesh Lala, een van de Japanse wetenschappers die betrokken zijn bij dit onderzoek. Daarom kozen de onderzoekers voor een aanpak waarbij de robots reageren op een lach van hun gesprekspartner. Deze ‘gedeelde lach’ gaf mensen de indruk dat de robot empathie voor hen toont, blijkt uit de publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Robotics and AI.

Niet elke lach kan worden beantwoord met een gedeelde lach, benadrukken de onderzoekers van de Universiteit van Kyoto.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.

Afbeelding

Grote trap gebruikt medicijnen

De grote trap, een kleurige vogel die vooral in Spanje en Portugal leeft, lijkt bewust planten te eten die een stof bevatten waar darmparasieten niet tegen kunnen.

Afbeelding

Coronavaccin biedt extra bescherming na doormaken infectie

Ook na doormaken van een infectie met het coronavirus is het verstandig je te laten vaccineren, blijkt uit Deens onderzoek.

Afbeelding

Drone met vleugels kan scherpe bochten maken

Drones die vliegen als een helikopter kunnen zeer goed manoeuvreren. Maar drones met een vleugel gebruiken minder energie tijdens het vliegen en kunnen dus eenvoudiger grote afstanden afleggen. Vogels combineren de efficiëntie van vleugels met een grote manoeuvreerbaarheid.

Afbeelding

Vapen is niet alleen slecht voor je longen, het veroorzaakt ook gaatjes volgens tandartsen

Dat het inhaleren van de damp van een e-sigaret, vapen, schadelijk kan zijn voor de longen, wisten we al. Maar nu stellen Amerikaanse tandartsen dat het ook de kans op gaatjes vergroot.

Afbeelding

Dieetverandering zichtbaar in tandsteen

Tijdens de jonge steentijd vond er een dieetverandering plaats. Onderzoekers tonen aan dat de jager-verzamelaars vooral veel vlees aten, maar dat landbouwers vooral zetmeel en melkproducten in het dieet hadden.