Hoefdieren in gevangenschap willen goed eten en sociale contacten

Nieuws
In dierentuinen en op boerderijen kunnen dieren stereotiep gedrag vertonen. Biologen van de universiteiten van Portsmouth en Aberystwyth (VK) hebben nu in kaart gebracht hoe stereotiep gedrag ontstaat bij verschillende soorten hoefdieren.
René Fransen
zaterdag 1 oktober 2022 om 04:20
beeld Flip Wibbly Jelly

Naar schatting leven wereldwijd zo’n vijf miljard hoefdieren in gevangenschap. De biologen bekeken het gedrag van vijftienduizend dieren verdeeld over 38 soorten. Daarbij zochten ze naar factoren in de huisvesting en verzorging die konden voorspellen of dieren stereotiep gedrag vertoonden.

Zij vonden twee groepen hoefdieren die vaker dan gemiddeld dit stereotiepe gedrag lieten zien: planteneters die zich voeden met blad van struiken of bomen, zoals okapi’s of neushoorns, en dieren die niet monogaam zijn zoals buffels, yaks, schapen of varkens.

Volgens de onderzoekers ontstaat stereotiep gedrag wanneer de dieren hun natuurlijke gedrag gericht op overleving of voortplanting niet kunnen vertonen. Zo ontstaat er veel stress als dieren niet alt..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.

Afbeelding

Grote trap gebruikt medicijnen

De grote trap, een kleurige vogel die vooral in Spanje en Portugal leeft, lijkt bewust planten te eten die een stof bevatten waar darmparasieten niet tegen kunnen.

Afbeelding

Coronavaccin biedt extra bescherming na doormaken infectie

Ook na doormaken van een infectie met het coronavirus is het verstandig je te laten vaccineren, blijkt uit Deens onderzoek.

Afbeelding

Drone met vleugels kan scherpe bochten maken

Drones die vliegen als een helikopter kunnen zeer goed manoeuvreren. Maar drones met een vleugel gebruiken minder energie tijdens het vliegen en kunnen dus eenvoudiger grote afstanden afleggen. Vogels combineren de efficiëntie van vleugels met een grote manoeuvreerbaarheid.

Afbeelding

Vapen is niet alleen slecht voor je longen, het veroorzaakt ook gaatjes volgens tandartsen

Dat het inhaleren van de damp van een e-sigaret, vapen, schadelijk kan zijn voor de longen, wisten we al. Maar nu stellen Amerikaanse tandartsen dat het ook de kans op gaatjes vergroot.

Afbeelding

Dieetverandering zichtbaar in tandsteen

Tijdens de jonge steentijd vond er een dieetverandering plaats. Onderzoekers tonen aan dat de jager-verzamelaars vooral veel vlees aten, maar dat landbouwers vooral zetmeel en melkproducten in het dieet hadden.