Robots met hulp hondenbaasjes

Nieuws
Ontwikkelaars van zorgrobots willen dat hun robots echt contact kunnen maken met patiënten. Maar sociaal gedrag programmeren is lastig. Ter inspiratie vroegen robotbouwers 153 eigenaren van honden welk gedrag zij belangrijk vonden voor de relatie met hun hond. Een vorm van gedrag die vaak terugkwam was bijvoorbeeld het leggen van een poot op het baasje, als manier om contact te zoeken, en het omkijken naar het baasje tijdens een wandeling.
René Fransen
donderdag 29 september 2022 om 04:23
Verbeelding van de zeven eigenschappen die hondeneigenaren belangrijk vinden voor de band met hun huisdier.
Verbeelding van de zeven eigenschappen die hondeneigenaren belangrijk vinden voor de band met hun huisdier. beeld Diego Perez-Lopez

Glasgow

Uiteindelijk hebben de onderzoekers zeven vormen van sociaal gedrag gevonden die zorgen voor een band tussen baasje en hond. Die zijn omschreven als afstemming, communicatie, consistentie en voorspelbaarheid, fysiek contact, positiviteit en enthousiasme, nabijheid, en gedeelde activiteiten.

Door robots uit te rusten met deze eigenschappen zullen ze zich niet als mensen gedragen, maar zou het wel mogelijk moeten zijn om een relatie met zo’n zorgrobot op te bouwen. De volgende stap voor de onderzoekers is om een robothond te maken die dit soort gedrag vertoont, om te zien hoe mensen daarop reageren. Ook moet er meer onderzoek komen naar de verschillen in voorkeur voor hondengedrag tussen mensen met een verschillende achtergrond.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Japanse bloem verschiet herhaaldelijk van kleur, maar hoe dat kan is een raadsel

De Causonis japonica is niet zo geliefd bij bezitters van tuinen omdat het een nogal woekerende plant is. Maar de bloemen beschikken over een bijzondere eigenschap: zij blijken herhaaldelijk van kleur te kunnen wisselen.

Afbeelding

Oude stukken leisteen met ingekraste uilen blijken knutselwerkjes van kinderen te zijn

De gevonden leistenen met ingekraste uilen lijken weinig te zeggen over de rituelen van kopertijd-mensen, maar veel over de creativiteit van de kopertijd-kinderen.

Afbeelding

Liefde gaat door de maag: verpoppende mieren produceren voedsel voor de anderen in hun kolonie

Verpoppende mieren blijken een belangrijke functie te hebben: ze produceren een voedselrijke, melkachtige substantie waar volwassen mieren en larven zich mee voeden.

Afbeelding

Voor een efficiënte landbouw moeten planten elkaar niet beconcurreren, maar samenwerken

Het denken over evolutie wordt vaak gedomineerd door ‘overleven van de sterkste’. Voor een efficiënte landbouw zijn opeengepakte planten het beste. En die manier van groeien is alleen mogelijk wanneer planten samenwerken.

Afbeelding

Poliep heeft veelzijdige straalaandrijving

Een eenvoudige poliep die in de diepzee leeft, blijkt een zeer efficiënte manier te hebben om zich voort te bewegen. Het organisme met de wetenschappelijke naam Nanomia bijuga pompt water uit aanhangsels op het lijf om zichzelf te verplaatsen.

Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.