De wereld zou het Nederlandse fietsgemiddelde van 2,6 kilometer per dag over moeten nemen

Nieuws
In Nederland is het gebruikelijk om voor korte ritjes de fiets te pakken. Volgens onderzoekers van de universiteit van Zuid Denemarken zou de hele wereld dat moeten doen: als iedereen slechts 2,6 kilometer van de dagelijkse reizen per fiets zou afleggen, scheelt dat per jaar 686 miljoen ton kooldioxide - wat ongeveer een vijfde is van de totale uitstoot van auto’s op de wereld.
René Fransen
donderdag 18 augustus 2022 om 17:00
Het is goed voor het klimaat wanneer de fietsen wat vaker uit de schuur komen.
Het is goed voor het klimaat wanneer de fietsen wat vaker uit de schuur komen. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Odense

Ze brachten eerst productie, verkoop en gebruik van fietsen wereldwijd in kaart voor de periode van 1962 tot en met 2015. Die productie van fietsen steeg in die periode sneller dan de productie van auto’s. China nam met bijna tweederde het leeuwendeel van de fietsproductie voor zijn rekening. Maar die fietsen worden niet echt veel gebruikt, zo bleek ook. Nog geen vijf procent van de dagelijkse verplaatsingen ging per fiets. 

Vervolgens berekenden de onderzoekers wat er zou gebeuren als de hele wereld de fietsgewoonten van Denemarken of Nederland zou overnemen. In Denemarken fietsen mensen gemiddeld 1,6 kilometer per dag, in Nederland is dat 2,6 kilometer. Als wereldwijd het Deense voorbeeld wordt gevolgd, zou dat 414 miljoen ton koo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Japanse bloem verschiet herhaaldelijk van kleur

Bloemen willen nog weleens van kleur veranderen. Doorgaans geeft de bloem hiermee aan dat er voedzame nectar beschikbaar is – of niet. Bij een Japanse plant bleken de bloemen wel heel vaak van kleur te verschieten.

Afbeelding

Kinderen kopertijd tekenden uilen

Op het Iberisch schiereiland zijn oude stukken leisteen gevonden met de vorm en tekening van een uil. Het lijken knutselwerkjes te zijn van kinderen.

Afbeelding

Mierenpoppen maken melk

Verpoppende mieren blijken een belangrijke functie te hebben: ze produceren een voedselrijke, melkachtige substantie waar volwassen mieren en larven zich mee voeden.

Afbeelding

Voor een efficiënte landbouw moeten planten elkaar niet beconcurreren, maar samenwerken

Het denken over evolutie wordt vaak gedomineerd door ‘overleven van de sterkste’. Voor een efficiënte landbouw zijn opeengepakte planten het beste. En die manier van groeien is alleen mogelijk wanneer planten samenwerken.

Afbeelding

Poliep heeft veelzijdige straalaandrijving

Een eenvoudige poliep die in de diepzee leeft, blijkt een zeer efficiënte manier te hebben om zich voort te bewegen. Het organisme met de wetenschappelijke naam Nanomia bijuga pompt water uit aanhangsels op het lijf om zichzelf te verplaatsen.

Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.