Piepklein EEG-kapje laat zien hoe mini-brein werkt

Nieuws
Al zo’n tien jaar kunnen wetenschappers mini-orgaantjes (ook wel organoïden genoemd) kweken in het lab. Dat is handig om te bestuderen hoe ze precies werken, en wat er in die organen gebeurt tijdens ziekte.
René Fransen
donderdag 18 augustus 2022 om 04:21 aangepast 06:36
Een mini-brein (groen) met daar omheen het EEG-kapje.
Een mini-brein (groen) met daar omheen het EEG-kapje. beeld Qi Huang en Gayatri Pahapale

Baltimore

Zo zijn er ook mini-hersenen, ronde klompjes zenuwcellen zo groot als de punt aan het eind van deze regel. Maar hoe meet je de elektrische activiteit van die zenuwcellen? De meeste meetapparatuur is plat, maar daarmee krijg je alleen zicht op het deel van de bol dat tegen het meetinstrument aan zit.

Onderzoekers van de Johns Hopkins University (VS) hebben een kapje ontwikkeld, schrijven ze in Science Advances, naar het voorbeeld van de EEG (elektro-encefalogram)-kapjes met elektroden die mensen op hun hoofd krijgen om de elektrische activiteit van hun hersenen te meten. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fraude met nepartikelen in wetenschap wordt met kunstmatige intelligentie steeds makkelijker

Wetenschappers delen hun kennis in wetenschappelijke artikelen. Maar daarin schuilt ook een gevaar: ze worden ook afgerekend op het aantal artikelen dat ze publiceren.

Afbeelding

Reddingsrat met Eindhovens rugzakje moet mensen na aardbeving opsporen onder puin

Een Belgische hulporganisatie traint hamsterratten om slachtoffers op te sporen na aardbevingen. De beestjes dragen een rugzakje vol elektronica, dat is ontwikkeld door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven.

Afbeelding

De serieuze zorg van CliniClowns. 'Wij kunnen er helemaal zijn voor de patiënt'

Een onderzoek van de universiteit van Tel Aviv beschrijft welke therapeutische doelen medical clowns hebben. 'Ik ben er voor de patiënt en sluit aan bij wat hem of haar bezighoudt.'

Afbeelding

Anderhalve graad opwarming van de aarde mogelijk volgend jaar al een feit

Klimaatwetenschappers zien de mogelijkheid dat al volgend jaar de 1,5 graad opwarming van de aarde een feit wordt. Ook al is de kans daarop klein, het zou voor het eerst zijn dat een hard klimaatdoel wordt overschreden.

Afbeelding

De computer moet nodig op dieet en kunstmatige intelligentie is wellicht de oplossing

Informatietechnologie verbruikt tussen de vijf en tien procent van de wereldwijde elektriciteitsproductie en dat verbruik blijft groeien. Hoe is de energiehonger te stillen?

Afbeelding

Wie veel vloekt, is niet zo aardig en consciëntieus. 'Onze taal weerspiegelt wie we zijn'

Mensen die veel vloeken, zijn minder gewetensvol. Dat is een van de uitkomsten van onderzoek van psycholoog Antonis Koutsoumpis, die verbonden is aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.