Piepklein EEG-kapje laat zien hoe mini-brein werkt

Nieuws
Al zo’n tien jaar kunnen wetenschappers mini-orgaantjes (ook wel organoïden genoemd) kweken in het lab. Dat is handig om te bestuderen hoe ze precies werken, en wat er in die organen gebeurt tijdens ziekte.
René Fransen
donderdag 18 augustus 2022 om 04:21 aangepast 06:36
Een mini-brein (groen) met daar omheen het EEG-kapje.
Een mini-brein (groen) met daar omheen het EEG-kapje. beeld Qi Huang en Gayatri Pahapale

Baltimore

Zo zijn er ook mini-hersenen, ronde klompjes zenuwcellen zo groot als de punt aan het eind van deze regel. Maar hoe meet je de elektrische activiteit van die zenuwcellen? De meeste meetapparatuur is plat, maar daarmee krijg je alleen zicht op het deel van de bol dat tegen het meetinstrument aan zit.

Onderzoekers van de Johns Hopkins University (VS) hebben een kapje ontwikkeld, schrijven ze in Science Advances, naar het voorbeeld van de EEG (elektro-encefalogram)-kapjes met elektroden die mensen op hun hoofd krijgen om de elektrische activiteit van hun hersenen te meten. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.

Afbeelding

Grote trap gebruikt medicijnen

De grote trap, een kleurige vogel die vooral in Spanje en Portugal leeft, lijkt bewust planten te eten die een stof bevatten waar darmparasieten niet tegen kunnen.

Afbeelding

Coronavaccin biedt extra bescherming na doormaken infectie

Ook na doormaken van een infectie met het coronavirus is het verstandig je te laten vaccineren, blijkt uit Deens onderzoek.

Afbeelding

Drone met vleugels kan scherpe bochten maken

Drones die vliegen als een helikopter kunnen zeer goed manoeuvreren. Maar drones met een vleugel gebruiken minder energie tijdens het vliegen en kunnen dus eenvoudiger grote afstanden afleggen. Vogels combineren de efficiëntie van vleugels met een grote manoeuvreerbaarheid.

Afbeelding

Vapen is niet alleen slecht voor je longen, het veroorzaakt ook gaatjes volgens tandartsen

Dat het inhaleren van de damp van een e-sigaret, vapen, schadelijk kan zijn voor de longen, wisten we al. Maar nu stellen Amerikaanse tandartsen dat het ook de kans op gaatjes vergroot.

Afbeelding

Dieetverandering zichtbaar in tandsteen

Tijdens de jonge steentijd vond er een dieetverandering plaats. Onderzoekers tonen aan dat de jager-verzamelaars vooral veel vlees aten, maar dat landbouwers vooral zetmeel en melkproducten in het dieet hadden.