Klimaatplannen veelal onvoldoende

Nieuws
De klimaatplannen die oliebedrijven Shell, BP en Equinor hebben opgesteld om hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen zijn onvoldoende om de opwarming van het klimaat te beperken tot 1,5 graad, zoals is afgesproken in het akkoord van Parijs.
René Fransen
woensdag 17 augustus 2022 om 04:21
Laadpunt van Shell voor elektrische auto's.
Laadpunt van Shell voor elektrische auto's. beeld anp / Koen van Weel

Amsterdam

Die conclusie trekt een internationale groep klimaatwetenschappers. Zij analyseerden verschillende scenario’s waarin de energiereuzen beschrijven hoe ze binnen hun grenzen voor de uitstoot van broeikasgassen denken te blijven. De meeste bedrijven hebben dit doorgerekend tot 2050, Shell heeft dat gedaan tot het eind van deze eeuw. Alle plannen zijn met dezelfde techniek doorgelicht en vergeleken met de doelen van het akkoord van Parijs.

Volgens de onderzoekers gaat het vooral mis bij plannen waarin de vermindering van het gebruik van fossiele brandstof langzaam wordt doorgevoerd. Dat vergroot de kans op een sterkere opwarming dan de afgesproken 1,5 graad. Ook stellen de onderzoekers dat de energiebedrijven niet transparant zijn ov..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.

Afbeelding

Grote trap gebruikt medicijnen

De grote trap, een kleurige vogel die vooral in Spanje en Portugal leeft, lijkt bewust planten te eten die een stof bevatten waar darmparasieten niet tegen kunnen.

Afbeelding

Coronavaccin biedt extra bescherming na doormaken infectie

Ook na doormaken van een infectie met het coronavirus is het verstandig je te laten vaccineren, blijkt uit Deens onderzoek.

Afbeelding

Drone met vleugels kan scherpe bochten maken

Drones die vliegen als een helikopter kunnen zeer goed manoeuvreren. Maar drones met een vleugel gebruiken minder energie tijdens het vliegen en kunnen dus eenvoudiger grote afstanden afleggen. Vogels combineren de efficiëntie van vleugels met een grote manoeuvreerbaarheid.

Afbeelding

Vapen is niet alleen slecht voor je longen, het veroorzaakt ook gaatjes volgens tandartsen

Dat het inhaleren van de damp van een e-sigaret, vapen, schadelijk kan zijn voor de longen, wisten we al. Maar nu stellen Amerikaanse tandartsen dat het ook de kans op gaatjes vergroot.

Afbeelding

Dieetverandering zichtbaar in tandsteen

Tijdens de jonge steentijd vond er een dieetverandering plaats. Onderzoekers tonen aan dat de jager-verzamelaars vooral veel vlees aten, maar dat landbouwers vooral zetmeel en melkproducten in het dieet hadden.