Blaasinstrumenten zorgen niet voor meer aerosolen

Nieuws
Muzikanten hebben het zwaar gehad tijdens de coronapandemie. Zelfs toen optredens weer mogelijk waren, ondervonden ze beperkingen. Het was bijvoorbeeld onduidelijk hoe groot het risico van blaasinstrumenten was: zou een besmette trompettist niet enorm veel virusdeeltjes uitblazen?
René Fransen
woensdag 17 augustus 2022 om 04:21 aangepast 09:21
De Frans-Canadese dirigent Yannick Nezet-Seguin tijdens een optreden van het Philadelphia Orchestra in het Konzerthaus Berlin, 2015.
De Frans-Canadese dirigent Yannick Nezet-Seguin tijdens een optreden van het Philadelphia Orchestra in het Konzerthaus Berlin, 2015. beeld Epa/soeren Stache

Philadelphia

Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania hebben die vraag nu met behulp van muzikanten uit het Philadelphia Orchestra beantwoord. En blazers blijken niet meer aerosolen te produceren dan iemand die praat.

De wetenschappers brachten de luchtstromen van blaasinstrumenten in beeld met mistdruppels en laserlicht. Daarbij maten ze ook de snelheid waarmee lucht uit het instrument komt. Verder verzamelden zij de aerosolen die uit de instrumenten kwamen. 

Ten slotte berekenden zij hoe snel die aerosolen hun snelheid verliezen, waardoor ze konden bepalen wat een veilige afstand is tussen blazers. In de nasleep van corona werden blazers vaak ver uit elkaar geplaatst voor de veiligheid, maar dat komt het geluid niet ten goede. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.

Afbeelding

Grote trap gebruikt medicijnen

De grote trap, een kleurige vogel die vooral in Spanje en Portugal leeft, lijkt bewust planten te eten die een stof bevatten waar darmparasieten niet tegen kunnen.

Afbeelding

Coronavaccin biedt extra bescherming na doormaken infectie

Ook na doormaken van een infectie met het coronavirus is het verstandig je te laten vaccineren, blijkt uit Deens onderzoek.

Afbeelding

Drone met vleugels kan scherpe bochten maken

Drones die vliegen als een helikopter kunnen zeer goed manoeuvreren. Maar drones met een vleugel gebruiken minder energie tijdens het vliegen en kunnen dus eenvoudiger grote afstanden afleggen. Vogels combineren de efficiëntie van vleugels met een grote manoeuvreerbaarheid.

Afbeelding

Vapen is niet alleen slecht voor je longen, het veroorzaakt ook gaatjes volgens tandartsen

Dat het inhaleren van de damp van een e-sigaret, vapen, schadelijk kan zijn voor de longen, wisten we al. Maar nu stellen Amerikaanse tandartsen dat het ook de kans op gaatjes vergroot.

Afbeelding

Dieetverandering zichtbaar in tandsteen

Tijdens de jonge steentijd vond er een dieetverandering plaats. Onderzoekers tonen aan dat de jager-verzamelaars vooral veel vlees aten, maar dat landbouwers vooral zetmeel en melkproducten in het dieet hadden.