Dinosauriërs hadden kleinere ogen, maar wel betere kaakspieren

Nieuws
Bekende vleesetende dinosauriërs zoals de Tyrannosaurus rex hadden relatief kleine ogen. Volgens onderzoekers van de universiteit van Birmingham (VK) kregen ze kleinere ogen omdat de kaakspieren steviger werden. Die conclusie trekken ze na bestudering van ruim vierhonderd gefossiliseerde oogkassen van dinosauriërs en andere reptielen, zoals krokodillen.
René Fransen
donderdag 11 augustus 2022 om 17:35
Simulaties van een Tyrannosaurus rex met een gewone oogbal (links) en een ronde oogbal.
Simulaties van een Tyrannosaurus rex met een gewone oogbal (links) en een ronde oogbal. beeld Stephan Lautenschlager

Birmingham

Zij ontdekten dat plantenetende dieren doorgaans ronde oogkassen hadden. Ook de oudste fossielen en fossielen van jonge dieren vertoonden doorgaans ronde oogkassen. Maar fossielen van volwassen vleesetende dino’s hadden oogkassen die ovaal afgeplat waren, of de vorm hadden van een sleutelgat. Jonge exemplaren van dezelfde soorten hadden nog ronde oogkassen.

Tekst gaat verder onder de foto.


Schedels van verschillende dinosauriërs, met de vorm van de oogkas in stippellijn ernaast weergegeven. - beeld Stephan Lautenschlager

Met behulp van simulaties maakten de onderzoekers vervolgens een schatting van de maximale bijtkracht voor dieren met een ronde of sleutelgatvormige oogkas. Die laatste vorm bleek de krachten die door bijten op de..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hebben mensen met een depressie baat bij een aanpassing van de samenstelling van darmbacteriën?

Onze darmen doen meer dan alleen maar het voedsel verteren. De laatste jaren komen er steeds meer aanwijzingen dat ze de werking van de hersenen kunnen beïnvloeden.

Afbeelding

Spray met bacterievirussen kan voedsel veiliger maken

Een spray met bacterievirussen lijkt een effectieve en veilige manier om voedselvergiftiging tegen te gaan. Onderzoekers van de Canadese McMaster University ontwikkelden de spray.

Afbeelding

Japanse bloem verschiet herhaaldelijk van kleur, maar hoe dat kan is een raadsel

De Causonis japonica is niet zo geliefd bij bezitters van tuinen omdat het een nogal woekerende plant is. Maar de bloemen beschikken over een bijzondere eigenschap: zij blijken herhaaldelijk van kleur te kunnen wisselen.

Afbeelding

Oude stukken leisteen met ingekraste uilen blijken knutselwerkjes van kinderen te zijn

De gevonden leistenen met ingekraste uilen lijken weinig te zeggen over de rituelen van kopertijd-mensen, maar veel over de creativiteit van de kopertijd-kinderen.

Afbeelding

Liefde gaat door de maag: verpoppende mieren produceren voedsel voor de anderen in hun kolonie

Verpoppende mieren blijken een belangrijke functie te hebben: ze produceren een voedselrijke, melkachtige substantie waar volwassen mieren en larven zich mee voeden.

Afbeelding

Voor een efficiënte landbouw moeten planten elkaar niet beconcurreren, maar samenwerken

Het denken over evolutie wordt vaak gedomineerd door ‘overleven van de sterkste’. Voor een efficiënte landbouw zijn opeengepakte planten het beste. En die manier van groeien is alleen mogelijk wanneer planten samenwerken.