Nederlandse satelliet ontdekt vuilnisbelten met de klimaatimpact van ruim 2 miljoen auto’s

Nieuws
Vier vuilnisbelten in Argentinië, India en Pakistan stoten enorme hoeveelheden methaan uit. Dit hebben wetenschappers ontdekt na onderzoek met satellieten. Samen stoten de belten er 47 ton per uur van uit. Het afval anders verwerken kan het probleem al verhelpen.
George van Hal / vk
donderdag 11 augustus 2022 om 16:51
De grootste open vuilnisbelt van Buenos Aires. Satellietonderzoek laat zien dat vuilnisbelten bij grote steden soms veel methaan uitstoten.
De grootste open vuilnisbelt van Buenos Aires. Satellietonderzoek laat zien dat vuilnisbelten bij grote steden soms veel methaan uitstoten. beeld epa / Juan Ignacio Roncoroni

Amsterdam

De onderzoekers zagen met de Nederlandse satelliet Tropomi dat de methaanuitstoot boven een aantal steden - Buenos Aires, Delhi, Lahore en Mumbai - gemiddeld tweemaal zo hoog was als verwacht. Vervolgens, zo schreven zij woensdag in het vakblad Science Advances, zoomden ze met de Canadese satelliet GHGSat verder in en ontdekten dat de vuilnisbelten in die steden verantwoordelijk waren voor een groot deel van die verhoogde uitstoot.

Methaan is als broeikasgas grofweg dertigmaal zo krachtig als CO2. Wanneer er door menselijke activiteiten, zoals in olie-installaties, kolenmijnen en dus ook vuilnisbelten, bovengemiddeld veel methaan vrijkomt, is kennis daarover waardevol in de strijd tegen klimaatverandering. Alleen al va..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Japanse bloem verschiet herhaaldelijk van kleur, maar hoe dat kan is een raadsel

De Causonis japonica is niet zo geliefd bij bezitters van tuinen omdat het een nogal woekerende plant is. Maar de bloemen beschikken over een bijzondere eigenschap: zij blijken herhaaldelijk van kleur te kunnen wisselen.

Afbeelding

Oude stukken leisteen met ingekraste uilen blijken knutselwerkjes van kinderen te zijn

De gevonden leistenen met ingekraste uilen lijken weinig te zeggen over de rituelen van kopertijd-mensen, maar veel over de creativiteit van de kopertijd-kinderen.

Afbeelding

Liefde gaat door de maag: verpoppende mieren produceren voedsel voor de anderen in hun kolonie

Verpoppende mieren blijken een belangrijke functie te hebben: ze produceren een voedselrijke, melkachtige substantie waar volwassen mieren en larven zich mee voeden.

Afbeelding

Voor een efficiënte landbouw moeten planten elkaar niet beconcurreren, maar samenwerken

Het denken over evolutie wordt vaak gedomineerd door ‘overleven van de sterkste’. Voor een efficiënte landbouw zijn opeengepakte planten het beste. En die manier van groeien is alleen mogelijk wanneer planten samenwerken.

Afbeelding

Poliep heeft veelzijdige straalaandrijving

Een eenvoudige poliep die in de diepzee leeft, blijkt een zeer efficiënte manier te hebben om zich voort te bewegen. Het organisme met de wetenschappelijke naam Nanomia bijuga pompt water uit aanhangsels op het lijf om zichzelf te verplaatsen.

Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.