Opwarming van het klimaat brengt risico’s mee voor bomen

Nieuws
De opwarming van het klimaat, een gevolg van de broeikasgassen die door menselijke activiteit in de atmosfeer komen, heeft een complex effect op bomen. Het wetenschappelijke tijdschrift Nature publiceerde woensdag vier artikelen waarin die effecten zijn onderzocht, terwijl het Journal of Animal Ecology zich ook al richt op bomen – maar dan vanuit het perspectief van galwespen.
René Fransen
woensdag 10 augustus 2022 om 18:20
Verschillende gallen op de Oregon-eik.
Verschillende gallen op de Oregon-eik. beeld Kirsten Prior

Minnesota

De vier onderzoeken in Nature richtten zich op bossen in de noordelijke regio van de VS en het Amazonewoud. 

Aan de basis lag een vijf jaar durend openluchtexperiment waarbij de temperatuur werd gemanipuleerd. Wetenschappers zagen dat zaailingen van verschillende noordelijke boomsoorten, waaronder esdoorn, zilverspar, spar en den, minder goed konden groeien en overleven bij hogere temperaturen. Die hogere temperaturen kwamen vaak voor in combinatie met droogte.

Soorten die vooral aan de zuidelijke kant van de noordelijke bossen voorkomen, waren beter bestand tegen deze omstandigheden. Maar het lijkt volgens de wetenschappers onwaarschijnlijk dat deze meer warmteminnende boomsoorten de lege plekken kunnen vullen die ontstaan door d..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.

Afbeelding

Grote trap gebruikt medicijnen

De grote trap, een kleurige vogel die vooral in Spanje en Portugal leeft, lijkt bewust planten te eten die een stof bevatten waar darmparasieten niet tegen kunnen.

Afbeelding

Coronavaccin biedt extra bescherming na doormaken infectie

Ook na doormaken van een infectie met het coronavirus is het verstandig je te laten vaccineren, blijkt uit Deens onderzoek.

Afbeelding

Drone met vleugels kan scherpe bochten maken

Drones die vliegen als een helikopter kunnen zeer goed manoeuvreren. Maar drones met een vleugel gebruiken minder energie tijdens het vliegen en kunnen dus eenvoudiger grote afstanden afleggen. Vogels combineren de efficiëntie van vleugels met een grote manoeuvreerbaarheid.

Afbeelding

Vapen is niet alleen slecht voor je longen, het veroorzaakt ook gaatjes volgens tandartsen

Dat het inhaleren van de damp van een e-sigaret, vapen, schadelijk kan zijn voor de longen, wisten we al. Maar nu stellen Amerikaanse tandartsen dat het ook de kans op gaatjes vergroot.

Afbeelding

Dieetverandering zichtbaar in tandsteen

Tijdens de jonge steentijd vond er een dieetverandering plaats. Onderzoekers tonen aan dat de jager-verzamelaars vooral veel vlees aten, maar dat landbouwers vooral zetmeel en melkproducten in het dieet hadden.