NASA’s Artemis I-raket gaat naar de maan: wat hebben we daar te zoeken?

Achtergrond
Als het aan NASA ligt begint er aan het eind van deze maand weer een missie naar de maan. Maar wat hebben wij mensen te zoeken op die glanzende bol vol stof en stenen? ‘De maan wordt bijna een speeltuin voor de mens.’
Bas Meeuse
dinsdag 9 augustus 2022 om 15:50 aangepast 08:49
NASA's Artemis I raket vertrekt 29 augustus vanuit Florida richting de maan.
NASA's Artemis I raket vertrekt 29 augustus vanuit Florida richting de maan. beeld afp / Eva Marie Uzcategui

Amersfoort

‘Er zijn twee belangrijke redenen om naar de maan te gaan: nieuwsgierigheid en exploitatie’, zegt Pieter Visser, hoogleraar Astrodynamica en Ruimtemissies. ‘Er is nog steeds veel te leren over de maan. Daarnaast kunnen we de maan gebruiken als springplank voor toekomstige ruimtemissies. Van het water, dat op de maan gevonden is, kan bijvoorbeeld raketbrandstof worden gemaakt. Het is makkelijker om vanaf de maan naar Mars te gaan dan vanaf de aarde. Er is namelijk nauwelijks een dampkring en de zwaartekracht is veel minder sterk.’ 

Het bezoeken van Mars is een droom van sommige wetenschappers en van ruimteondernemers als Elon Musk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.

Afbeelding

Grote trap gebruikt medicijnen

De grote trap, een kleurige vogel die vooral in Spanje en Portugal leeft, lijkt bewust planten te eten die een stof bevatten waar darmparasieten niet tegen kunnen.

Afbeelding

Coronavaccin biedt extra bescherming na doormaken infectie

Ook na doormaken van een infectie met het coronavirus is het verstandig je te laten vaccineren, blijkt uit Deens onderzoek.

Afbeelding

Drone met vleugels kan scherpe bochten maken

Drones die vliegen als een helikopter kunnen zeer goed manoeuvreren. Maar drones met een vleugel gebruiken minder energie tijdens het vliegen en kunnen dus eenvoudiger grote afstanden afleggen. Vogels combineren de efficiëntie van vleugels met een grote manoeuvreerbaarheid.

Afbeelding

Vapen is niet alleen slecht voor je longen, het veroorzaakt ook gaatjes volgens tandartsen

Dat het inhaleren van de damp van een e-sigaret, vapen, schadelijk kan zijn voor de longen, wisten we al. Maar nu stellen Amerikaanse tandartsen dat het ook de kans op gaatjes vergroot.

Afbeelding

Dieetverandering zichtbaar in tandsteen

Tijdens de jonge steentijd vond er een dieetverandering plaats. Onderzoekers tonen aan dat de jager-verzamelaars vooral veel vlees aten, maar dat landbouwers vooral zetmeel en melkproducten in het dieet hadden.