Gezondheidsraad: oppassen met bouwen bij transformatorhuisje en hoogspanningskabel

Nieuws
Wie dicht bij ondergrondse hoogspanningskabels of een transformatorhuisje woont, zou weleens iets meer risico kunnen lopen op ziekten als leukemie en ALS. Uit voorzorg zou men daarmee bij nieuwbouwprojecten rekening moeten houden.
Maarten Keulemans / vk
donderdag 30 juni 2022 om 04:21 aangepast 06:23
Afbeelding
beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Den Haag

Dat blijkt uit twee adviezen die de Gezondheidsraad woensdagochtend uitbracht. Adviezen, met tien slagen om de arm: het gaat om zeer subtiele verbanden. Hoe de magnetische velden rondom hoogspanningsleidingen en transformatorhuisjes een mens ziek zouden maken, is bovendien nog altijd een raadsel.

‘Dit blijft in de suggestieve sfeer’, constateerde vicevoorzitter Marianne Geleijnse van de Gezondheidsraad dan ook, tijdens een bijeenkomst met de pers. ‘We weten nog steeds niet of dit verband echt wel oorzakelijk is. Maar aanwijzingen voor een associatie tussen bepaalde ziekten en hoogspanningsleidingen zijn er wel. Die kun je niet zomaar onder het tapijt vegen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor een efficiënte landbouw moeten planten elkaar niet beconcurreren, maar samenwerken

Het denken over evolutie wordt vaak gedomineerd door ‘overleven van de sterkste’. Voor een efficiënte landbouw zijn opeengepakte planten het beste. En die manier van groeien is alleen mogelijk wanneer planten samenwerken.

Afbeelding

Poliep heeft veelzijdige straalaandrijving

Een eenvoudige poliep die in de diepzee leeft, blijkt een zeer efficiënte manier te hebben om zich voort te bewegen. Het organisme met de wetenschappelijke naam Nanomia bijuga pompt water uit aanhangsels op het lijf om zichzelf te verplaatsen.

Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.

Afbeelding

Grote trap gebruikt medicijnen

De grote trap, een kleurige vogel die vooral in Spanje en Portugal leeft, lijkt bewust planten te eten die een stof bevatten waar darmparasieten niet tegen kunnen.

Afbeelding

Coronavaccin biedt extra bescherming na doormaken infectie

Ook na doormaken van een infectie met het coronavirus is het verstandig je te laten vaccineren, blijkt uit Deens onderzoek.

Afbeelding

Drone met vleugels kan scherpe bochten maken

Drones die vliegen als een helikopter kunnen zeer goed manoeuvreren. Maar drones met een vleugel gebruiken minder energie tijdens het vliegen en kunnen dus eenvoudiger grote afstanden afleggen. Vogels combineren de efficiëntie van vleugels met een grote manoeuvreerbaarheid.