Nieuwe schimmelsoort

Nieuws
In het Britse natuurprogramma Springwatch dook enige tijd geleden een mysterieuze schimmel op, die werd gevonden in een Victoriaanse ondergrondse opslagplaats voor buskruit in een moerasgebied in Noord-Ierland. De schimmel groeide op een grottenspin die zich in de 150 jaar oude opslagplaats goed thuis voelde. De programmamakers vroegen een schimmelspecialist van het Britse Centre for Agriculture and Bioscience International (CABI) om meer onderzoek te doen, en na analyse van het erfelijk materiaal ervan concludeerde hij dat het om een nieuwe soort ging die bij de Gibellula-familie hoort. De kijkers mochten helpen bij het kiezen van een soortnaam en dat werd Gibellula bang-bangus (boem-boemus), naar de explosieve omgeving waarin de schimmel is aangetroffen.
René Fransen
donderdag 30 juni 2022 om 04:20
De schimmel Gibellula bang-bangus.
De schimmel Gibellula bang-bangus. beeld cabi

Wallingford

Het erfelijk materiaal van de nieuwe schimmel wees op een verwantschap met schimmels uit Azië. Er werd daarom gedacht dat de schimmel in de negentiende eeuw is meegelift op verpakkingsmateriaal uit Azië dat voor het buskruit is gebruikt. Maar een nieuwe vondst heeft aan die theorie een einde gemaakt, meldt het CABI nu. Een deskundige vond de schimmel op spinnen in natuurlijke grotten. Dit wijst erop dat de schimmel uit de regio komt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor een efficiënte landbouw moeten planten elkaar niet beconcurreren, maar samenwerken

Het denken over evolutie wordt vaak gedomineerd door ‘overleven van de sterkste’. Voor een efficiënte landbouw zijn opeengepakte planten het beste. En die manier van groeien is alleen mogelijk wanneer planten samenwerken.

Afbeelding

Poliep heeft veelzijdige straalaandrijving

Een eenvoudige poliep die in de diepzee leeft, blijkt een zeer efficiënte manier te hebben om zich voort te bewegen. Het organisme met de wetenschappelijke naam Nanomia bijuga pompt water uit aanhangsels op het lijf om zichzelf te verplaatsen.

Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.

Afbeelding

Grote trap gebruikt medicijnen

De grote trap, een kleurige vogel die vooral in Spanje en Portugal leeft, lijkt bewust planten te eten die een stof bevatten waar darmparasieten niet tegen kunnen.

Afbeelding

Coronavaccin biedt extra bescherming na doormaken infectie

Ook na doormaken van een infectie met het coronavirus is het verstandig je te laten vaccineren, blijkt uit Deens onderzoek.

Afbeelding

Drone met vleugels kan scherpe bochten maken

Drones die vliegen als een helikopter kunnen zeer goed manoeuvreren. Maar drones met een vleugel gebruiken minder energie tijdens het vliegen en kunnen dus eenvoudiger grote afstanden afleggen. Vogels combineren de efficiëntie van vleugels met een grote manoeuvreerbaarheid.