Sensor in de nek waarschuwt sporter voor hersenschudding

Nieuws
Bij sporten als American football, rugby of voetbal krijgt de nek van atleten het soms zwaar te verduren. Een plotselinge versnelling, door een botsing of een val, kan een hersenschudding veroorzaken. Maar of een klap daar sterk genoeg voor is, is ter plekke lastig te bepalen. Bij American football zijn versnellingsmeters in gebruik die op de helm worden gemonteerd. Maar die geven vaak onnauwkeurige informatie, omdat de helm deels los van het hoofd kan bewegen.
René Fransen
zaterdag 25 juni 2022 om 04:22
De illustratie laat zien hoe de sensor in de nek wordt geplakt, om de plotselinge beweging van het hoofd (rechts) te meten.
De illustratie laat zien hoe de sensor in de nek wordt geplakt, om de plotselinge beweging van het hoofd (rechts) te meten. beeld Juan Pastrana

Michigan

Onderzoekers van Michigan State University (VS) hebben nu een sensor ontwikkeld die ze op de nek van een sporter kunnen plakken. Het is een dun laagje materiaal dat reageert op druk door een stroompje te produceren. Bij proeven met een pop, die een kunstmatige ‘whiplash’ onderging, bleek dat de nieuwe sensor in 90 procent van de gevallen dezelfde uitslag geeft als een gyroscoop (die versnelling kan meten) in het hoofd van de pop. De gevoeligheid was ook bijna gelijk.

Deze eerste proeven laten zien dat de sensor in de nek goed kan werken. Een volgende stap is het testen van de sensor in de praktijk. Het onderzoek is vrijdag gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor een efficiënte landbouw moeten planten elkaar niet beconcurreren, maar samenwerken

Het denken over evolutie wordt vaak gedomineerd door ‘overleven van de sterkste’. Voor een efficiënte landbouw zijn opeengepakte planten het beste. En die manier van groeien is alleen mogelijk wanneer planten samenwerken.

Afbeelding

Poliep heeft veelzijdige straalaandrijving

Een eenvoudige poliep die in de diepzee leeft, blijkt een zeer efficiënte manier te hebben om zich voort te bewegen. Het organisme met de wetenschappelijke naam Nanomia bijuga pompt water uit aanhangsels op het lijf om zichzelf te verplaatsen.

Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.

Afbeelding

Grote trap gebruikt medicijnen

De grote trap, een kleurige vogel die vooral in Spanje en Portugal leeft, lijkt bewust planten te eten die een stof bevatten waar darmparasieten niet tegen kunnen.

Afbeelding

Coronavaccin biedt extra bescherming na doormaken infectie

Ook na doormaken van een infectie met het coronavirus is het verstandig je te laten vaccineren, blijkt uit Deens onderzoek.

Afbeelding

Drone met vleugels kan scherpe bochten maken

Drones die vliegen als een helikopter kunnen zeer goed manoeuvreren. Maar drones met een vleugel gebruiken minder energie tijdens het vliegen en kunnen dus eenvoudiger grote afstanden afleggen. Vogels combineren de efficiëntie van vleugels met een grote manoeuvreerbaarheid.