Fossiel van oude vampierinktvis geeft geheimen prijs

Nieuws
Met behulp van een CT-scan hebben wetenschappers een fossiel van een vampierinktvis bestudeerd. Die bleek vangarmen met zuignappen te hebben.
Rene Fransen
zaterdag 25 juni 2022 om 04:21
Afbeelding
beeld P. Loubry

Fossielen van inktvissen zijn er niet zoveel, omdat hun zachte lichaam snel afbreekt. Maar bij dit exemplaar van Vampyronassa rhodanica is dat zachte weefsel wel bewaard gebleven. Deze inktvis is een ver familielid van de nog levende vampierinktvis, een dier dat ondanks de wat lugubere naam leeft van neteldiertjes en kreeftjes in de diepzee (tussen de 600 en 1200 meter). Die vist het dier passief uit het water met een kleverig draadvormig orgaan.

De scans laten zien dat de verre voorouder een veel actievere jager was. De wetenschappers vonden twee lange armen met aan het uiteinde zowel zintuigen als een zuignap. Daarmee zou het dier een prooi kunnen vastpakken. Dat kan helpen bij het eten, maar is vermoedelijk ook een manier geweest om pr..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Pesticiden bedreigen archeologische schat

Britse onderzoekers hebben een Romeinse kom opgegraven die is aangetast door moderne chemicaliën. De kom, gemaakt van een koperlegering, vertoonde bruine en groene sporen van corrosie.

Afbeelding

Geur en smaak van vroeger laat ouderen oude tijden herbeleven

Geuren en smaken kunnen herinneringen oproepen. Onderzoekers van een Britse universiteit hebben met behulp van kunstmatige smaakstoffen en een 3D-printer onderzocht hoe groot het effect van smaak op hun herinneringen is.

Afbeelding

Rups van wasmot verteert plastic

In de strijd tegen plasticvervuiling hebben Spaanse wetenschappers een nieuw wapen ontdekt: enzymen uit het speeksel van een rups. Daarmee lijkt het mogelijk polyethyleen plastics eenvoudig af te breken.

Afbeelding

‘Micro-organismen beter beschermen’

We moeten niet alleen de natuur beschermen die we kunnen zien, maar ook de micro-organismen in de bodem. Zij spelen namelijk een belangrijke rol in het functioneren van onze planeet.

Afbeelding

Slimme robot lacht op juiste moment

Japanse onderzoekers zijn erin geslaagd robots te ontwikkelen die met hun gesprekspartner meelachen. Het herkennen van humor is nog te ingewikkeld.

Afbeelding

Hoefdieren in gevangenschap willen goed eten en sociale contacten

In dierentuinen en op boerderijen kunnen dieren stereotiep gedrag vertonen. Biologen van de universiteiten van Portsmouth en Aberystwyth (VK) hebben nu in kaart gebracht hoe stereotiep gedrag ontstaat bij verschillende soorten hoefdieren.