Groene coating vervangt plastic rond voedsel

Nieuws
Het is voor milieubewuste mensen een ergernis: voedsel in plastic folie. Maar zonder verpakken kan het voedsel beschadigen en blijft het minder lang vers. Amerikaanse onderzoekers hebben als alternatief een biologische coating ontwikkeld.
Rene Fransen
zaterdag 25 juni 2022 om 04:21
Afbeelding
beeld Philip Demokritou

De coating bestaat uit biologische polymeren – lange moleculen die vezels vormen. Met een speciale machine is het mogelijk die vezels rondom een stuk vlees of een avocado te spinnen. Door hete lucht krimpt dit omhulsel totdat het een afsluitende laag vormt rond het voedsel. De laag is eenvoudig met water te verwijderen en het materiaal wordt in de bodem in ongeveer drie dagen volledig afgebroken.

De moleculen bestaan uit onder meer lange suikerketens, vergelijkbaar met zetmeel. Aan de vezels zijn natuurlijke stoffen toegevoegd, zoals tijmolie of citroenzuur, die micro-organismen kunnen doden. Ook zit er een natuurlijk antibioticum in, een klein eiwit met de naam nisine. Op die manier beschermt de coating zowel tegen kneuzingen en andere b..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.

Afbeelding

Grote trap gebruikt medicijnen

De grote trap, een kleurige vogel die vooral in Spanje en Portugal leeft, lijkt bewust planten te eten die een stof bevatten waar darmparasieten niet tegen kunnen.

Afbeelding

Coronavaccin biedt extra bescherming na doormaken infectie

Ook na doormaken van een infectie met het coronavirus is het verstandig je te laten vaccineren, blijkt uit Deens onderzoek.

Afbeelding

Drone met vleugels kan scherpe bochten maken

Drones die vliegen als een helikopter kunnen zeer goed manoeuvreren. Maar drones met een vleugel gebruiken minder energie tijdens het vliegen en kunnen dus eenvoudiger grote afstanden afleggen. Vogels combineren de efficiëntie van vleugels met een grote manoeuvreerbaarheid.

Afbeelding

Vapen is niet alleen slecht voor je longen, het veroorzaakt ook gaatjes volgens tandartsen

Dat het inhaleren van de damp van een e-sigaret, vapen, schadelijk kan zijn voor de longen, wisten we al. Maar nu stellen Amerikaanse tandartsen dat het ook de kans op gaatjes vergroot.

Afbeelding

Dieetverandering zichtbaar in tandsteen

Tijdens de jonge steentijd vond er een dieetverandering plaats. Onderzoekers tonen aan dat de jager-verzamelaars vooral veel vlees aten, maar dat landbouwers vooral zetmeel en melkproducten in het dieet hadden.