Koolstofopslag mangrovebos onderzocht

Nieuws
Mangrovebossen zijn belangrijke kraamkamers voor jonge vissen en ze beschermen de kustlijn tegen de golven. Daarnaast zijn ze ook heel goed in het opslaan van koolstof: de bomen halen kooldioxide uit de lucht en verwerken dat in hun hout. Dit hout breekt in de natte bodem heel langzaam af, waardoor mangrove tot wel vijf keer meer koolstof in de bodem opslaat dan een tropisch bos.
René Fransen
donderdag 23 juni 2022 om 04:21
Mangrovebos in het Wakatobi National Park in Indonesië.
Mangrovebos in het Wakatobi National Park in Indonesië. beeld universiteit van portsmouth

Portsmouth

Onderzoekers van de Britse universiteit van Portsmouth hebben nu onderzocht hoe stukken hout uit mangrovebossen worden afgebroken, om zo meer te weten te komen over de koolstofcyclus in deze bossen. Zij deden dit in het Wakatobi National Park in Indonesië. Daar keken ze in verschillende zones van het mangrovewoud hoe de afbraak van grote stukken hout verliep.

In de droogste zones leek de afbraak op die in het regenwoud. Vooral schimmels, keverlarven en termieten braken hout af tot fijn stof of uitwerpselen die in de bodem terechtkwamen. In de nattere delen braken vooral verschillende soorten paalwormen, schelpdieren die in hout kunnen boren, de grote stukken af.

zeespiegelEen stijging van de zeespiegel kan het proces in delen van de..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voorouder ontdekt van een Europees biergist

In de dertiende eeuw dook in Beieren een nieuwe gistsoort op, die voor een nieuw soort bier zorgde, het ondergistende (lager) bier, waartoe ook het gewone pils hoort.

Afbeelding

Hebben mensen met een depressie baat bij een aanpassing van de samenstelling van darmbacteriën?

Onze darmen doen meer dan alleen maar het voedsel verteren. De laatste jaren komen er steeds meer aanwijzingen dat ze de werking van de hersenen kunnen beïnvloeden.

Afbeelding

Spray met bacterievirussen kan voedsel veiliger maken

Een spray met bacterievirussen lijkt een effectieve en veilige manier om voedselvergiftiging tegen te gaan. Onderzoekers van de Canadese McMaster University ontwikkelden de spray.

Afbeelding

Japanse bloem verschiet herhaaldelijk van kleur, maar hoe dat kan is een raadsel

De Causonis japonica is niet zo geliefd bij bezitters van tuinen omdat het een nogal woekerende plant is. Maar de bloemen beschikken over een bijzondere eigenschap: zij blijken herhaaldelijk van kleur te kunnen wisselen.

Afbeelding

Oude stukken leisteen met ingekraste uilen blijken knutselwerkjes van kinderen te zijn

De gevonden leistenen met ingekraste uilen lijken weinig te zeggen over de rituelen van kopertijd-mensen, maar veel over de creativiteit van de kopertijd-kinderen.

Afbeelding

Liefde gaat door de maag: verpoppende mieren produceren voedsel voor de anderen in hun kolonie

Verpoppende mieren blijken een belangrijke functie te hebben: ze produceren een voedselrijke, melkachtige substantie waar volwassen mieren en larven zich mee voeden.