Grote vleesetende dinosaurus ontdekt op Isle of Wight

Nieuws
In een rotsformatie uit het krijt hebben Britse paleontologen fossiele resten van een grote spinosaurus ontdekt. Het dier had een vermoedelijke lengte van 10 meter en een langwerpige snuit. Het roofdier is na zijn dood voedsel voor insecten geworden.
René Fransen
zaterdag 18 juni 2022 om 04:20
Spinosaurus
Spinosaurus beeld Anthony Hutchings

Van de spinosaurus is een beperkt aantal wervels gevonden in de zogeheten Vectis Formatie op Isle of Wight, ten zuiden van Engeland. Die bestaat uit rotsen die zijn ontstaan in het krijt, volgens de geologische tijdsschaal 125 miljoen jaar geleden. Op basis van deze resten denken de onderzoekers dat het gaat om een van de grootste landroofdieren in Europa.

Spinosaurussen waren jagers met een langwerpige, krokodilachtige snuit waarmee ze kleine prooien stevig konden vastpakken. De gevonden wervels zijn geïdentificeerd door Chris Barker, promovendus aan de universiteit van Southampton. Hij vermoedt dat het gaat om een nieuwe soort, maar om dat te bevestigen zijn meer fossiele delen nodig. De eerste fossielen zijn gevonden door de bekende Br..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor een efficiënte landbouw moeten planten elkaar niet beconcurreren, maar samenwerken

Het denken over evolutie wordt vaak gedomineerd door ‘overleven van de sterkste’. Voor een efficiënte landbouw zijn opeengepakte planten het beste. En die manier van groeien is alleen mogelijk wanneer planten samenwerken.

Afbeelding

Poliep heeft veelzijdige straalaandrijving

Een eenvoudige poliep die in de diepzee leeft, blijkt een zeer efficiënte manier te hebben om zich voort te bewegen. Het organisme met de wetenschappelijke naam Nanomia bijuga pompt water uit aanhangsels op het lijf om zichzelf te verplaatsen.

Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.

Afbeelding

Grote trap gebruikt medicijnen

De grote trap, een kleurige vogel die vooral in Spanje en Portugal leeft, lijkt bewust planten te eten die een stof bevatten waar darmparasieten niet tegen kunnen.

Afbeelding

Coronavaccin biedt extra bescherming na doormaken infectie

Ook na doormaken van een infectie met het coronavirus is het verstandig je te laten vaccineren, blijkt uit Deens onderzoek.

Afbeelding

Drone met vleugels kan scherpe bochten maken

Drones die vliegen als een helikopter kunnen zeer goed manoeuvreren. Maar drones met een vleugel gebruiken minder energie tijdens het vliegen en kunnen dus eenvoudiger grote afstanden afleggen. Vogels combineren de efficiëntie van vleugels met een grote manoeuvreerbaarheid.