Inhaleren maakt vaccins effectiever

Nieuws
Een vaccin dat tot diep in de longen wordt geïnhaleerd, werkt beter dan datzelfde vaccin toegediend als neusspray. Mogelijk is inhalatie een goede route voor vaccins tegen luchtweginfecties.
René Fransen
zaterdag 18 juni 2022 om 04:20
Demonstratie van het inhaleren van een vaccin
Demonstratie van het inhaleren van een vaccin beeld Georgia Kirkos

Onderzoekers van de Canadese McMasters University vergeleken de reactie van muizen op een vaccin tegen tuberculose, dat op twee manieren werd toegediend: via een neusspray of via diepe inhalatie van druppeltjes vaccin. De reactie van het afweersysteem was bij inhalatie sterker dan bij de neusspray.

De onderzoekers zagen ook dat er diep in de longen andere afweercellen aanwezig zijn dan in het neusslijmvlies. Zij zien een verband met de risico’s van infectie in de neusholte of keel, die relatief klein zijn, en in de longen, waar een infectie veel ernstiger schade kan veroorzaken. Het lijkt daarom logisch dat het afweersysteem op die plek sterker reageert. Het onderzoek is mede uitgevoerd omdat de wetenschappers werken aan een vaccin tegen ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor een efficiënte landbouw moeten planten elkaar niet beconcurreren, maar samenwerken

Het denken over evolutie wordt vaak gedomineerd door ‘overleven van de sterkste’. Voor een efficiënte landbouw zijn opeengepakte planten het beste. En die manier van groeien is alleen mogelijk wanneer planten samenwerken.

Afbeelding

Poliep heeft veelzijdige straalaandrijving

Een eenvoudige poliep die in de diepzee leeft, blijkt een zeer efficiënte manier te hebben om zich voort te bewegen. Het organisme met de wetenschappelijke naam Nanomia bijuga pompt water uit aanhangsels op het lijf om zichzelf te verplaatsen.

Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.

Afbeelding

Grote trap gebruikt medicijnen

De grote trap, een kleurige vogel die vooral in Spanje en Portugal leeft, lijkt bewust planten te eten die een stof bevatten waar darmparasieten niet tegen kunnen.

Afbeelding

Coronavaccin biedt extra bescherming na doormaken infectie

Ook na doormaken van een infectie met het coronavirus is het verstandig je te laten vaccineren, blijkt uit Deens onderzoek.

Afbeelding

Drone met vleugels kan scherpe bochten maken

Drones die vliegen als een helikopter kunnen zeer goed manoeuvreren. Maar drones met een vleugel gebruiken minder energie tijdens het vliegen en kunnen dus eenvoudiger grote afstanden afleggen. Vogels combineren de efficiëntie van vleugels met een grote manoeuvreerbaarheid.