Sekseverschil bij dwerghert
Het dwerghert, amper groter dan een flinke haas, is de kleinste herkauwer op aarde en leeft in Afrika en Azië. De mannetjes en vrouwtjes verschillen nauwelijks van elkaar, het enige zichtbare verschil zijn twee uitstekende hoektanden waarmee mannetjes elkaar soms te lijf gaan. Maar nu hebben Duitse wetenschappers fossielen gevonden van een inmiddels uitgestorven soort met een veel groter verschil.

Reconstructie van een mannetje (links) en een vrouwtje van het dwerghert Dorcatherium naui, waarvan de fossiele schedels zijn gevonden in Duitsland.
(beeld Peter Nicklolaus)De fossiele schedels zijn gevonden in een kleigroeve in de Allgäu-regio in Beieren. De schedels van de mannetjes vertoonden een opvallende botrichel die als een krans over voorhoofd en snuit loopt. Bij vrouwtjes van deze soort, Dorcatherium naui, ontbreekt de richel. Het is de eerste keer dat zo’n zichtbaar verschil tussen de seksen is gevonden bij dwergherten. Röntgenonderzoek door de wetenschappers in Tübingen laat zien dat de botrichels hol waren. De functie van de richels is onbekend. Wellicht dat de richels, die ook boven de oogkas lopen, de ogen van mannetjes beschermen tijdens onderlinge gevechten. Zoiets is wel gezien bij een andere hertensoort, de muntjak. Een andere mogelijkheid is dat het een ornament is om indruk mee..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .