Bij de redacties van tijdschriften zijn mannen oververtegenwoordigd

Nieuws
Wat jij leest in je wetenschappelijke psychologietijdschrift, wordt bepaald door Amerikaanse mannen, concluderen onderzoekers van de Universiteit van Californië.
Annelies Buit
zaterdag 19 maart 2022 om 03:21
Portrait of confident long haired man wearing business casual clothes sitting at table in cafe reading magazines
Portrait of confident long haired man wearing business casual clothes sitting at table in cafe reading magazines beeld Getty Images/iStockphoto

De onderzoekers bekeken de top 50 van erkende academische tijdschriften in zowel psychologie als neurowetenschappen. Van elk blad noteerden ze uit welk land de redacteuren kwamen, en of dit mannen of vrouwen waren. Redacteuren van psychologietijdschriften zijn meestal mannen uit de Verenigde Staten, concluderen de onderzoekers in het tijdschrift Nature NeuroscienceDaarnaast maakten ze een schatting van het aantal mannelijke en vrouwelijke psychologie- en neurowetenschappelijke onderzoekers in de VS. Ook keken ze naar de geografische spreiding van auteurs die onlangs artikelen publiceerden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fraude met nepartikelen in wetenschap wordt met kunstmatige intelligentie steeds makkelijker

Wetenschappers delen hun kennis in wetenschappelijke artikelen. Maar daarin schuilt ook een gevaar: ze worden ook afgerekend op het aantal artikelen dat ze publiceren.

Afbeelding

Reddingsrat met Eindhovens rugzakje moet mensen na aardbeving opsporen onder puin

Een Belgische hulporganisatie traint hamsterratten om slachtoffers op te sporen na aardbevingen. De beestjes dragen een rugzakje vol elektronica, dat is ontwikkeld door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven.

Afbeelding

De serieuze zorg van CliniClowns. 'Wij kunnen er helemaal zijn voor de patiënt'

Een onderzoek van de universiteit van Tel Aviv beschrijft welke therapeutische doelen medical clowns hebben. 'Ik ben er voor de patiënt en sluit aan bij wat hem of haar bezighoudt.'

Afbeelding

Anderhalve graad opwarming van de aarde mogelijk volgend jaar al een feit

Klimaatwetenschappers zien de mogelijkheid dat al volgend jaar de 1,5 graad opwarming van de aarde een feit wordt. Ook al is de kans daarop klein, het zou voor het eerst zijn dat een hard klimaatdoel wordt overschreden.

Afbeelding

De computer moet nodig op dieet en kunstmatige intelligentie is wellicht de oplossing

Informatietechnologie verbruikt tussen de vijf en tien procent van de wereldwijde elektriciteitsproductie en dat verbruik blijft groeien. Hoe is de energiehonger te stillen?

Afbeelding

Wie veel vloekt, is niet zo aardig en consciëntieus. 'Onze taal weerspiegelt wie we zijn'

Mensen die veel vloeken, zijn minder gewetensvol. Dat is een van de uitkomsten van onderzoek van psycholoog Antonis Koutsoumpis, die verbonden is aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.