Simpele ‘DNA-recepten’ hebben de voorkeur

Nieuws
Van zonnebloemen tot zeesterren, overal in de natuur zijn symmetrische vormen te vinden. Een nieuw onderzoek laat zien dat het leven een voorkeur heeft voor dit soort simpele vormen.
René Fransen
zaterdag 19 maart 2022 om 03:20
Eenvoud
Eenvoud beeld Iain Johnston

Een internationaal team van wetenschappers heeft een groot aantal biologische structuren en systemen geanalyseerd, van eiwitten tot complexen die signalen doorgeven en nog veel meer. Zij zagen dat er in de biologie een duidelijke voorkeur is voor structuren die te maken zijn volgens een eenvoudig recept. Dat recept staat geschreven in het DNA van de organismen in de vorm van genen.

De wetenschappers vergelijken het met de instructies die je moet geven om iemand een tegelvloer te laten leggen. Het is eenvoudiger om te zeggen ‘leg overal dezelfde vierkante tegels’ dan ‘begin met een vierkante tegel, daarnaast een ruitvormige en dan een rechthoekige’. En de simpele instructie geeft een symmetrisch patroon.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er zijn allerlei manieren om materiaal van de windmolens opnieuw te gebruiken

Een foto van een bulldozer die in stukken gezaagde windmolenbladen onder een laag zand begraaft is populair op sociale media, met bijschriften als ‘Lekker groen hé???’. De foto is echt, maar geeft niet de hele werkelijkheid weer

Afbeelding

Klimaatpanel luidt noodklok. 'Als wereld zijn we nog steeds niet op de goede weg'

Alleen draconische maatregelen kunnen nog voorkomen dat de wereld onder de 1,5 graad opwarming blijft. Zelfs 4 graden opwarming is nog altijd niet uitgesloten. Dat stelt het IPCC, in een nieuwe samenvatting.

Afbeelding

Komen de mammoet en dodo terug? 'Het roept vragen op over menselijke hoogmoed'

Wat als we uitgestorven plant- en diersoorten terug kunnen brengen? Het Amerikaanse bedrijf Colossal Laboratories & Biosciences denkt het mogelijk is, met moderne DNA-technieken. Maar is het ook verantwoord?

Afbeelding

Goed en slecht nieuws over genen: vier vragen over de internationale top

In Londen vond deze week de derde ‘Internationale top over menselijk genoom-redactie’ plaats. Dit jaar waren er geen schokkende mededelingen, maar wel een enthousiaste vrouw die dankzij gen-redactie is genezen van sikkelcelziekte.

Afbeelding

Volgens de FBI kwam het coronavirus toch uit een lab, maar virologen zuchten diep

De gedachte dat het coronavirus uit een laboratorium is ontsnapt, laat de wereld maar niet los. Nu blijkt de Amerikaanse FBI de theorie al enige tijd aan te hangen. Er zou nieuw bewijs voor zijn, maar dat wordt niet gegeven.

Afbeelding

'Ruimte voor twee kerncentrales'

De Nederlandse overheid besloot onlangs om twee nieuwe kerncentrales te bouwen bij Borssele. Onder meer Greenpeace en WNF zijn tegen, maar kernenergie lijkt onmisbaar bij de overgang naar duurzame energie. Zes vragen over kernenergie.