Simpele ‘DNA-recepten’ hebben de voorkeur

Nieuws
Van zonnebloemen tot zeesterren, overal in de natuur zijn symmetrische vormen te vinden. Een nieuw onderzoek laat zien dat het leven een voorkeur heeft voor dit soort simpele vormen.
René Fransen
zaterdag 19 maart 2022 om 03:20
Eenvoud
Eenvoud beeld Iain Johnston

Een internationaal team van wetenschappers heeft een groot aantal biologische structuren en systemen geanalyseerd, van eiwitten tot complexen die signalen doorgeven en nog veel meer. Zij zagen dat er in de biologie een duidelijke voorkeur is voor structuren die te maken zijn volgens een eenvoudig recept. Dat recept staat geschreven in het DNA van de organismen in de vorm van genen.

De wetenschappers vergelijken het met de instructies die je moet geven om iemand een tegelvloer te laten leggen. Het is eenvoudiger om te zeggen ‘leg overal dezelfde vierkante tegels’ dan ‘begin met een vierkante tegel, daarnaast een ruitvormige en dan een rechthoekige’. En de simpele instructie geeft een symmetrisch patroon.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor een efficiënte landbouw moeten planten elkaar niet beconcurreren, maar samenwerken

Het denken over evolutie wordt vaak gedomineerd door ‘overleven van de sterkste’. Voor een efficiënte landbouw zijn opeengepakte planten het beste. En die manier van groeien is alleen mogelijk wanneer planten samenwerken.

Afbeelding

Poliep heeft veelzijdige straalaandrijving

Een eenvoudige poliep die in de diepzee leeft, blijkt een zeer efficiënte manier te hebben om zich voort te bewegen. Het organisme met de wetenschappelijke naam Nanomia bijuga pompt water uit aanhangsels op het lijf om zichzelf te verplaatsen.

Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.

Afbeelding

Grote trap gebruikt medicijnen

De grote trap, een kleurige vogel die vooral in Spanje en Portugal leeft, lijkt bewust planten te eten die een stof bevatten waar darmparasieten niet tegen kunnen.

Afbeelding

Coronavaccin biedt extra bescherming na doormaken infectie

Ook na doormaken van een infectie met het coronavirus is het verstandig je te laten vaccineren, blijkt uit Deens onderzoek.

Afbeelding

Drone met vleugels kan scherpe bochten maken

Drones die vliegen als een helikopter kunnen zeer goed manoeuvreren. Maar drones met een vleugel gebruiken minder energie tijdens het vliegen en kunnen dus eenvoudiger grote afstanden afleggen. Vogels combineren de efficiëntie van vleugels met een grote manoeuvreerbaarheid.