Genetische variant voor reuk- en smaakverlies bij coronabesmetting
Een opvallend symptoom van besmetting met het coronavirus is een verlies van reuk en smaak. Maar dit treedt lang niet bij iedereen op en het is onduidelijk hoe dit verlies ontstaat. Onderzoekers van 23andMe, een bedrijf dat genetische screenings aanbiedt, hebben nu een aanwijzing hoe dat komt.
Sunnyvale
Zij legden informatie van het DNA van bijna 70.000 inwoners van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk naast hun antwoorden op vragen over reuk- en smaakverlies na een coronabesmetting. Zij vonden een genetische variant die de kans hierop met 11 procent verhoogt.
Deze variant bevindt zich vlak bij twee genen, met de namen UGT2A1 en UGT2A2, die enzymen produceren in reukcellen aan de binnenkant van de neus. De enzymen zorgen ervoor dat geurstoffen die aan de reukcellen zitten worden uitgeschakeld.
Deze ontdekking geeft in ieder geval een idee hoe het reuk- en smaakverlies kan optreden bij mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus. Waarom een corona-infectie hiervoor zorgt is nog niet duidelijk. De onderzoeker..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .