Oudste Europese sieraad gevonden in het zuiden van Polen

Nieuws
Een internationaal team van wetenschappers heeft een hanger van mammoetivoor geïdentificeerd als het oudste bewerkte sieraad dat tot nu toe is gevonden in Europa.
René Fransen
donderdag 25 november 2021 om 21:34
Voorkant van de hanger, met het patroon van kuiltjes.
Voorkant van de hanger, met het patroon van kuiltjes. beeld bones lab / Antonino Vazzana

Bologna

De hanger is 4,5 centimeter lang en 1,5 centimeter breed en is versierd met een serie kuiltjes die in het ivoor zijn aangebracht. Ook zijn er twee ronde gaten in aangebracht, waarvan er een grotendeels is weggebroken. Behalve de hanger is er ook een priem van paardenbot gevonden. 

De vondsten zijn gedaan in de Stajnia grot in het zuiden van Polen en worden beschreven in Scientific Reports. De hanger is met de koolstof 14-methode gedateerd op een ouderdom van 41.500 jaar, tijdens het laatpaleolithicum, een periode die tijdens de laatste ijstijd begon. In deze periode arriveerde de moderne mens in Europa. Hoewel in de grot eerder sporen van neanderthalers zijn gevonden denken de onderzoekers dat moderne mensen de hanger..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor een efficiënte landbouw moeten planten elkaar niet beconcurreren, maar samenwerken

Het denken over evolutie wordt vaak gedomineerd door ‘overleven van de sterkste’. Voor een efficiënte landbouw zijn opeengepakte planten het beste. En die manier van groeien is alleen mogelijk wanneer planten samenwerken.

Afbeelding

Poliep heeft veelzijdige straalaandrijving

Een eenvoudige poliep die in de diepzee leeft, blijkt een zeer efficiënte manier te hebben om zich voort te bewegen. Het organisme met de wetenschappelijke naam Nanomia bijuga pompt water uit aanhangsels op het lijf om zichzelf te verplaatsen.

Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.

Afbeelding

Grote trap gebruikt medicijnen

De grote trap, een kleurige vogel die vooral in Spanje en Portugal leeft, lijkt bewust planten te eten die een stof bevatten waar darmparasieten niet tegen kunnen.

Afbeelding

Coronavaccin biedt extra bescherming na doormaken infectie

Ook na doormaken van een infectie met het coronavirus is het verstandig je te laten vaccineren, blijkt uit Deens onderzoek.

Afbeelding

Drone met vleugels kan scherpe bochten maken

Drones die vliegen als een helikopter kunnen zeer goed manoeuvreren. Maar drones met een vleugel gebruiken minder energie tijdens het vliegen en kunnen dus eenvoudiger grote afstanden afleggen. Vogels combineren de efficiëntie van vleugels met een grote manoeuvreerbaarheid.