Maya’s woonden bij zoutfabriek

Nieuws
In Belize is eerder al een zoutfabriek gevonden, waar door de Maya’s zout uit zeewater werd gewonnen. Nu blijken er ook woningen te hebben gestaan.
René Fransen
donderdag 25 november 2021 om 15:33
Zoutfabriek
Zoutfabriek beeld Heather McKillop, Louisiana State University

Voor de kust van wat nu het Paynes Creek natuurreservaat is, stonden ruim duizend jaar geleden hutjes. De restanten van de hutten, die al eeuwen onder water hebben gestaan, zijn goed bewaard gebleven. In de hutten werd water uit de lagune ingekookt, totdat er alleen zout overbleef. Dat zout werd naar het binnenland vervoerd, waar de Maya’s het onder meer gebruikten om voedsel te conserveren. Er stonden tientallen zoutkeukens waar op een flinke schaal zout werd geproduceerd, meldden onderzoekers van de Louisiana State University (VS) eerder dit jaar. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor een efficiënte landbouw moeten planten elkaar niet beconcurreren, maar samenwerken

Het denken over evolutie wordt vaak gedomineerd door ‘overleven van de sterkste’. Voor een efficiënte landbouw zijn opeengepakte planten het beste. En die manier van groeien is alleen mogelijk wanneer planten samenwerken.

Afbeelding

Poliep heeft veelzijdige straalaandrijving

Een eenvoudige poliep die in de diepzee leeft, blijkt een zeer efficiënte manier te hebben om zich voort te bewegen. Het organisme met de wetenschappelijke naam Nanomia bijuga pompt water uit aanhangsels op het lijf om zichzelf te verplaatsen.

Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.

Afbeelding

Grote trap gebruikt medicijnen

De grote trap, een kleurige vogel die vooral in Spanje en Portugal leeft, lijkt bewust planten te eten die een stof bevatten waar darmparasieten niet tegen kunnen.

Afbeelding

Coronavaccin biedt extra bescherming na doormaken infectie

Ook na doormaken van een infectie met het coronavirus is het verstandig je te laten vaccineren, blijkt uit Deens onderzoek.

Afbeelding

Drone met vleugels kan scherpe bochten maken

Drones die vliegen als een helikopter kunnen zeer goed manoeuvreren. Maar drones met een vleugel gebruiken minder energie tijdens het vliegen en kunnen dus eenvoudiger grote afstanden afleggen. Vogels combineren de efficiëntie van vleugels met een grote manoeuvreerbaarheid.