Endosperm cruciaal voor jonge plant

Nieuws
Een plantenzaadje bestaat veelal uit een embryo, het deel dat de nieuwe plant gaat vormen, omhuld door een flinke hoeveelheid voedselrijk materiaal, het endosperm, en vaak een beschermend omhulsel. Dat endosperm is wat tarwe en rijst ook voor mensen voedzaam maakt.
René Fransen
woensdag 27 oktober 2021 om 02:00
Een zandraketzaailing met endosperm (links, de bruine substantie op het blad) en zonder endosperm.
Een zandraketzaailing met endosperm (links, de bruine substantie op het blad) en zonder endosperm. beeld universiteit van genève

Genève

Nieuw onderzoek van de universiteit van Genève in Developmental Cell laat zien dat het endosperm niet alleen een voedselpakket is. De wetenschappers haalden zaadjes van de zandraket, een plant die veel voor onderzoek wordt gebruikt, in verschillende stadia van de ontwikkeling uit elkaar. Wanneer ze het endosperm van een plantenembryo verwijderden, ontstonden er abnormale zaailingen die heel vroeg stopten met groeien. Ze maakten geen bladgroen of wortels aan, ook niet wanneer ze extra voedingsstoffen kregen toegediend.

Maar wanneer een losgehaald plantenembryo op een laagje endosperm werd gelegd, groeide die wel gewoon uit. Dat gebeurde zelfs wanneer de cellen in het endosperm zo aangepast waren dat ze geen voedingsstoffen produceerd..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Kweekembryo' roept vragen op: 'De vruchtbaarheid van mensen neemt al jaren af'

Onderzoek met menselijke embryo’s is grotendeels verboden. Wetenschappers zoeken daarom alternatieven om meer te leren over de vroegste ontwikkeling van de mens.

Afbeelding

Intensieve landbouw dé oorzaak voor achteruitgang vogelstand, klimaatverandering nauwelijks

De vogelstand in Europa loopt drastisch terug en dat komt vooral door de intensieve landbouw. Dat schrijft een internationale groep onderzoekers in wetenschappelijk vakblad PNAS.

Afbeelding

Niet alleen dieren, maar ook mensen laten sporen achter: 'Die informatie zwerft dus overal rond'

Wie privacy belangrijk vindt kan maar beter slippers dragen op het strand. Nieuw onderzoek laat namelijk zien dat uit de afdruk van een blote voet in het zand een DNA profiel van de badgast is te maken.

Afbeelding

Denver Coleman werd succesvol geopereerd aan haar hersenen vóór haar geboorte (en is daarmee een wereldprimeur)

Amerikaanse artsen hebben voor het eerst een succesvolle hersenoperatie uitgevoerd bij een ongeboren baby. De doctoren opereerden het kind in de baarmoeder aan een ernstige, potentieel dodelijke bloedvatafwijking in het hoofd.

Afbeelding

Met de Mars-robot Perseverance op zoek naar leven. 'We willen meer autonomie in de ruimtevaart'

Zijn wij alleen in het universum, of bestaat er ook op andere planeten leven? Monsters van de Mars-robot Perseverance zouden bewijs voor leven op Mars kunnen bevatten. Daarvoor moeten we ze wel op aarde kunnen bestuderen.

Afbeelding

Jongeren die walnoten eten kunnen zich beter concentreren en er zijn meer gunstige effecten

Je bent jong en je kunt je niet goed concentreren. Wat kan helpen? Spaanse onderzoekers kwamen met een opmerkelijk advies. Drie keer per week een handje walnoten eten, en het gaat al beter.