Toch hergebruik afbreekbaar plastic

Nieuws
Biologisch afbreekbaar plastic is goed voor het milieu, maar kent ook een nadeel: omdat het gemakkelijk afbreekt, is het nauwelijks te hergebruiken. Wetenschappers uit Nieuw-Zeeland hebben daar iets op gevonden. Zij maakten er plasticschuim van, dat bijvoorbeeld is te gebruiken als isolatiemateriaal of in drijvende boeien.
René Fransen
woensdag 30 juni 2021 om 02:00
Schuim dat ontstaat van biologisch afbreekbaar plastic bestek bij verschillende temperatuur en druk.
Schuim dat ontstaat van biologisch afbreekbaar plastic bestek bij verschillende temperatuur en druk. beeld Heon Park

Christchurch 

De onderzoekers stopten biologisch afbreekbaar bestek in een drukkamer met kooldioxide. Dit gas dringt dan door in het materiaal. Wanneer de druk plotseling sterk wordt verlaagd, zet het gas uit en ontstaan er bellen in het plastic, zodat een schuim van biologisch afbreekbaar plastic ontstaat. Hoe groot de bellen zijn, hangt af van de gebruikte temperatuur en de druk.

Op deze manier krijgt ook het afbreekbare plastic nog een tweede leven. Daarmee vermindert de hoeveelheid afval. Overigens is ook van gewoon plastic op deze manier schuim te maken. Het onderzoek is dinsdag verschenen in het tijdschrift Physics of Fluids.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Reddingsrat met Eindhovens rugzakje moet mensen na aardbeving opsporen onder puin

Een Belgische hulporganisatie traint hamsterratten om slachtoffers op te sporen na aardbevingen. De beestjes dragen een rugzakje vol elektronica, dat is ontwikkeld door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven.

Afbeelding

De serieuze zorg van CliniClowns. 'Wij kunnen er helemaal zijn voor de patiënt'

Een onderzoek van de universiteit van Tel Aviv beschrijft welke therapeutische doelen medical clowns hebben. 'Ik ben er voor de patiënt en sluit aan bij wat hem of haar bezighoudt.'

Afbeelding

Anderhalve graad opwarming van de aarde mogelijk volgend jaar al een feit

Klimaatwetenschappers zien de mogelijkheid dat al volgend jaar de 1,5 graad opwarming van de aarde een feit wordt. Ook al is de kans daarop klein, het zou voor het eerst zijn dat een hard klimaatdoel wordt overschreden.

Afbeelding

De computer moet nodig op dieet en kunstmatige intelligentie is wellicht de oplossing

Informatietechnologie verbruikt tussen de vijf en tien procent van de wereldwijde elektriciteitsproductie en dat verbruik blijft groeien. Hoe is de energiehonger te stillen?

Afbeelding

Wie veel vloekt, is niet zo aardig en consciëntieus. 'Onze taal weerspiegelt wie we zijn'

Mensen die veel vloeken, zijn minder gewetensvol. Dat is een van de uitkomsten van onderzoek van psycholoog Antonis Koutsoumpis, die verbonden is aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Afbeelding

Ratten maken koraalvissen agressief, blijkt uit Canadees onderzoek

Ratten en koraalvissen komen elkaar nooit tegen, maar ze hebben effect op wat er onder water gebeurt, concluderen Canadese biologen na onderzoek van tien kleine eilandjes in de Indische Oceaan.