DNA uit bodemmonsters werpt licht op bewoning van grot

Nieuws
In de Russische Denisova-grot zijn fossielen van verschillende soorten mensen gevonden. Nu hebben wetenschappers DNA uit het sediment in de grot geanalyseerd.
René Fransen
zaterdag 26 juni 2021 om 02:01
De grot waar de fossielen zijn gevonden
De grot waar de fossielen zijn gevonden beeld Richard G. Roberts

In de grot, gelegen in het zuiden van Rusland niet ver van de grenzen met Kazachstan en Mongolië, is enkele jaren geleden een nieuwe mensensoort gevonden. Van deze denisova-mens zijn een paar kleine fragmenten bot en een kies gevonden, waaruit DNA is gehaald. Dit bleek zo afwijkend van het DNA van moderne mensen of neanderthalers, dat de fragmenten aan een nieuwe soort zijn toegeschreven.

Maar het is onduidelijk wanneer deze denisova-mens in de grot leefde, en of dit voor of na de komst van neanderthalers was. Om hier meer duidelijkheid over te krijgen, hebben wetenschappers ruim zevenhonderd monsters uit de sedimentlagen in de grot genomen, die vervolgens zijn gedateerd op tussen de 300.000 en 20.000 jaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Reddingsrat met Eindhovens rugzakje moet mensen na aardbeving opsporen onder puin

Een Belgische hulporganisatie traint hamsterratten om slachtoffers op te sporen na aardbevingen. De beestjes dragen een rugzakje vol elektronica, dat is ontwikkeld door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven.

Afbeelding

De serieuze zorg van CliniClowns. 'Wij kunnen er helemaal zijn voor de patiënt'

Een onderzoek van de universiteit van Tel Aviv beschrijft welke therapeutische doelen medical clowns hebben. 'Ik ben er voor de patiënt en sluit aan bij wat hem of haar bezighoudt.'

Afbeelding

Anderhalve graad opwarming van de aarde mogelijk volgend jaar al een feit

Klimaatwetenschappers zien de mogelijkheid dat al volgend jaar de 1,5 graad opwarming van de aarde een feit wordt. Ook al is de kans daarop klein, het zou voor het eerst zijn dat een hard klimaatdoel wordt overschreden.

Afbeelding

De computer moet nodig op dieet en kunstmatige intelligentie is wellicht de oplossing

Informatietechnologie verbruikt tussen de vijf en tien procent van de wereldwijde elektriciteitsproductie en dat verbruik blijft groeien. Hoe is de energiehonger te stillen?

Afbeelding

Wie veel vloekt, is niet zo aardig en consciëntieus. 'Onze taal weerspiegelt wie we zijn'

Mensen die veel vloeken, zijn minder gewetensvol. Dat is een van de uitkomsten van onderzoek van psycholoog Antonis Koutsoumpis, die verbonden is aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Afbeelding

Ratten maken koraalvissen agressief, blijkt uit Canadees onderzoek

Ratten en koraalvissen komen elkaar nooit tegen, maar ze hebben effect op wat er onder water gebeurt, concluderen Canadese biologen na onderzoek van tien kleine eilandjes in de Indische Oceaan.