Luister naar

Dit is waarom alles altijd alleen maar ingewikkelder lijkt te worden

Nieuws
Wie een probleem moet oplossen voegt doorgaans iets toe, ook als iets weghalen handiger is. Die conclusie trekken Amerikaanse psychologen in Nature na een serie experimenten en archiefonderzoek.
René Fransen
donderdag 8 april 2021 om 03:00 aangepast 12:00
Volgens de onderzoekers zijn mensen er niet op gericht om dingen te vereenvoudigen.
Volgens de onderzoekers zijn mensen er niet op gericht om dingen te vereenvoudigen. beeld istock

Charlottesville

Zij lieten ruim elfhonderd proefpersonen verschillende praktische problemen en puzzels oplossen. Zo was er bijvoorbeeld een vierkant bouwsel van lego, met daarop een dunne pilaar die een afdak draagt. De deelnemers moesten een manier bedenken om ervoor te zorgen dat het dak zwaarder belast kon worden. De meeste deelnemers deden dat door een extra pilaar toe te voegen, terwijl het veel eenvoudiger is om de pilaar weg te halen en de dakplaat boven op het gebouw te zetten.

Ook bij andere puzzels bleken deelnemers een voorkeur te hebben voor toevoegen dan weghalen. En archiefonderzoek bij enkele universiteiten liet zien dat een nieuw aangetreden collegevoorzitter om ideeën vroeg voor verbeteringen; slechts 11 procent daarvan ging over het schrappen van regels of commissies. De rest voegde juist nieuwe regels of bestuurslagen toe.

Volgens de onderzoekers zijn mensen er niet op gericht om dingen te vereenvoudigen. Pas wanneer zij de deelnemers met nadruk wezen op de mogelijkheid om dingen weg te halen, kozen zij vaker voor deze optie. De standaardreactie van mensen op een probleem lijkt dus te zijn ‘hoe kunnen we iets toevoegen dat het beter maakt’.

In Nature reageren twee commentatoren op de conclusies. Zij suggereren dat het weghalen van iets minder creatief lijkt dan iets toevoegen. Daarom zou er minder waardering voor zo’n oplossing zijn. Daarnaast gaan mensen er mogelijk van uit dat de ‘overbodige’ structuren er wel met een reden zullen zijn. En ten slotte is er de menselijke neiging om investeringen niet weg te gooien: het is er, dus we blijven het gebruiken.

Meer nadruk op de mogelijkheid om zaken te versimpelen zou volgens de commentatoren goed zijn. Wie bijvoorbeeld ontevreden is over de inrichting van het huis, kan natuurlijk extra accessoires of meubels kopen. Maar het huis kan ook flink opknappen van het verwijderen van overbodig meubilair – en dat is nog goedkoper ook.

Ook zou het goed zijn wanneer bedrijven en organisaties bij het ontwikkelen van nieuw beleid nadrukkelijk vragen om voorstellen die de structuren vereenvoudigen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Reddingsrat met Eindhovens rugzakje moet mensen na aardbeving opsporen onder puin

Een Belgische hulporganisatie traint hamsterratten om slachtoffers op te sporen na aardbevingen. De beestjes dragen een rugzakje vol elektronica, dat is ontwikkeld door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven.

Afbeelding

De serieuze zorg van CliniClowns. 'Wij kunnen er helemaal zijn voor de patiënt'

Een onderzoek van de universiteit van Tel Aviv beschrijft welke therapeutische doelen medical clowns hebben. 'Ik ben er voor de patiënt en sluit aan bij wat hem of haar bezighoudt.'

Afbeelding

Anderhalve graad opwarming van de aarde mogelijk volgend jaar al een feit

Klimaatwetenschappers zien de mogelijkheid dat al volgend jaar de 1,5 graad opwarming van de aarde een feit wordt. Ook al is de kans daarop klein, het zou voor het eerst zijn dat een hard klimaatdoel wordt overschreden.

Afbeelding

De computer moet nodig op dieet en kunstmatige intelligentie is wellicht de oplossing

Informatietechnologie verbruikt tussen de vijf en tien procent van de wereldwijde elektriciteitsproductie en dat verbruik blijft groeien. Hoe is de energiehonger te stillen?

Afbeelding

Wie veel vloekt, is niet zo aardig en consciëntieus. 'Onze taal weerspiegelt wie we zijn'

Mensen die veel vloeken, zijn minder gewetensvol. Dat is een van de uitkomsten van onderzoek van psycholoog Antonis Koutsoumpis, die verbonden is aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Afbeelding

Ratten maken koraalvissen agressief, blijkt uit Canadees onderzoek

Ratten en koraalvissen komen elkaar nooit tegen, maar ze hebben effect op wat er onder water gebeurt, concluderen Canadese biologen na onderzoek van tien kleine eilandjes in de Indische Oceaan.