Luister naar

Dit is waarom alles altijd alleen maar ingewikkelder lijkt te worden

Nieuws
Wie een probleem moet oplossen voegt doorgaans iets toe, ook als iets weghalen handiger is. Die conclusie trekken Amerikaanse psychologen in Nature na een serie experimenten en archiefonderzoek.
René Fransen
donderdag 8 april 2021 om 03:00 aangepast 12:00
Volgens de onderzoekers zijn mensen er niet op gericht om dingen te vereenvoudigen.
Volgens de onderzoekers zijn mensen er niet op gericht om dingen te vereenvoudigen. beeld istock

Charlottesville

Zij lieten ruim elfhonderd proefpersonen verschillende praktische problemen en puzzels oplossen. Zo was er bijvoorbeeld een vierkant bouwsel van lego, met daarop een dunne pilaar die een afdak draagt. De deelnemers moesten een manier bedenken om ervoor te zorgen dat het dak zwaarder belast kon worden. De meeste deelnemers deden dat door een extra pilaar toe te voegen, terwijl het veel eenvoudiger is om de pilaar weg te halen en de dakplaat boven op het gebouw te zetten.

Ook bij andere puzzels bleken deelnemers een voorkeur te hebben voor toevoegen dan weghalen. En archiefonderzoek bij enkele universiteiten liet zien dat een nieuw aangetreden collegevoorzitter om ideeën vroeg voor verbeteringen; slechts 11 procent daarvan ging over het schrappen van regels of commissies. De rest voegde juist nieuwe regels of bestuurslagen toe.

Volgens de onderzoekers zijn mensen er niet op gericht om dingen te vereenvoudigen. Pas wanneer zij de deelnemers met nadruk wezen op de mogelijkheid om dingen weg te halen, kozen zij vaker voor deze optie. De standaardreactie van mensen op een probleem lijkt dus te zijn ‘hoe kunnen we iets toevoegen dat het beter maakt’.

In Nature reageren twee commentatoren op de conclusies. Zij suggereren dat het weghalen van iets minder creatief lijkt dan iets toevoegen. Daarom zou er minder waardering voor zo’n oplossing zijn. Daarnaast gaan mensen er mogelijk van uit dat de ‘overbodige’ structuren er wel met een reden zullen zijn. En ten slotte is er de menselijke neiging om investeringen niet weg te gooien: het is er, dus we blijven het gebruiken.

Meer nadruk op de mogelijkheid om zaken te versimpelen zou volgens de commentatoren goed zijn. Wie bijvoorbeeld ontevreden is over de inrichting van het huis, kan natuurlijk extra accessoires of meubels kopen. Maar het huis kan ook flink opknappen van het verwijderen van overbodig meubilair – en dat is nog goedkoper ook.

Ook zou het goed zijn wanneer bedrijven en organisaties bij het ontwikkelen van nieuw beleid nadrukkelijk vragen om voorstellen die de structuren vereenvoudigen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'

Afbeelding

'Kweekembryo' roept vragen op: 'De vruchtbaarheid van mensen neemt al jaren af'

Onderzoek met menselijke embryo’s is grotendeels verboden. Wetenschappers zoeken daarom alternatieven om meer te leren over de vroegste ontwikkeling van de mens.

Afbeelding

Intensieve landbouw dé oorzaak voor achteruitgang vogelstand, klimaatverandering nauwelijks

De vogelstand in Europa loopt drastisch terug en dat komt vooral door de intensieve landbouw. Dat schrijft een internationale groep onderzoekers in wetenschappelijk vakblad PNAS.

Afbeelding

Niet alleen dieren, maar ook mensen laten sporen achter: 'Die informatie zwerft dus overal rond'

Wie privacy belangrijk vindt kan maar beter slippers dragen op het strand. Nieuw onderzoek laat namelijk zien dat uit de afdruk van een blote voet in het zand een DNA profiel van de badgast is te maken.

Afbeelding

Denver Coleman werd succesvol geopereerd aan haar hersenen vóór haar geboorte (en is daarmee een wereldprimeur)

Amerikaanse artsen hebben voor het eerst een succesvolle hersenoperatie uitgevoerd bij een ongeboren baby. De doctoren opereerden het kind in de baarmoeder aan een ernstige, potentieel dodelijke bloedvatafwijking in het hoofd.

Afbeelding

Met de Mars-robot Perseverance op zoek naar leven. 'We willen meer autonomie in de ruimtevaart'

Zijn wij alleen in het universum, of bestaat er ook op andere planeten leven? Monsters van de Mars-robot Perseverance zouden bewijs voor leven op Mars kunnen bevatten. Daarvoor moeten we ze wel op aarde kunnen bestuderen.