Zeeolifanten onderzoeken smeltwater in Antarctica

Nieuws
De ijskappen op en rond Antarctica smelten, maar hoe snel dat proces verloopt is niet duidelijk. Vooral in de winter is het lastig om metingen te verrichten. Britse onderzoekers hebben daarom zeehonden gerekruteerd om daarbij te helpen.
René Fransen
zaterdag 6 maart 2021 om 04:01
Zeeolifant met een sensor op de kop.
Zeeolifant met een sensor op de kop. beeld Ian Field

Norwich

Zeven zeeolifanten in de buurt van de Pine Island-gletsjer kregen een sensor op hun kop geplakt, die onder meer de temperatuur en het zoutgehalte van het water vastlegt. Tijdens hun duiken in het ijzige water levert dat informatie op over waar zich het zoete en relatief warme smeltwater bevindt. De Pine Island-gletsjer is de snelst smeltende ijsmassa op Antarctica en produceert ongeveer een kwart van al het smeltwater op dit continent.

De resultaten van de metingen laten in de winter twee lagen smeltwater zien, op ongeveer 450 en 250 meter diepte, die zijn verbonden door onregelmatige kolommen smeltwater. Omdat het zoete smeltwater lichter is dan het zoute zeewater komt het omhoog. Daarbij neemt het voedingsstoffen en bijvoorbeeld ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'

Afbeelding

'Kweekembryo' roept vragen op: 'De vruchtbaarheid van mensen neemt al jaren af'

Onderzoek met menselijke embryo’s is grotendeels verboden. Wetenschappers zoeken daarom alternatieven om meer te leren over de vroegste ontwikkeling van de mens.

Afbeelding

Intensieve landbouw dé oorzaak voor achteruitgang vogelstand, klimaatverandering nauwelijks

De vogelstand in Europa loopt drastisch terug en dat komt vooral door de intensieve landbouw. Dat schrijft een internationale groep onderzoekers in wetenschappelijk vakblad PNAS.

Afbeelding

Niet alleen dieren, maar ook mensen laten sporen achter: 'Die informatie zwerft dus overal rond'

Wie privacy belangrijk vindt kan maar beter slippers dragen op het strand. Nieuw onderzoek laat namelijk zien dat uit de afdruk van een blote voet in het zand een DNA profiel van de badgast is te maken.

Afbeelding

Denver Coleman werd succesvol geopereerd aan haar hersenen vóór haar geboorte (en is daarmee een wereldprimeur)

Amerikaanse artsen hebben voor het eerst een succesvolle hersenoperatie uitgevoerd bij een ongeboren baby. De doctoren opereerden het kind in de baarmoeder aan een ernstige, potentieel dodelijke bloedvatafwijking in het hoofd.

Afbeelding

Met de Mars-robot Perseverance op zoek naar leven. 'We willen meer autonomie in de ruimtevaart'

Zijn wij alleen in het universum, of bestaat er ook op andere planeten leven? Monsters van de Mars-robot Perseverance zouden bewijs voor leven op Mars kunnen bevatten. Daarvoor moeten we ze wel op aarde kunnen bestuderen.