Bacterie in zaad beschermt rijst
Voor ongeveer de helft van de wereldbevolking is rijst het hoofdvoedsel. Maar ziekten kunnen de planten aantasten, waardoor de opbrengst sterk afneemt. Resistente soorten kweken duurt lang en bestrijdingsmiddelen zijn vaak te duur, of vormen een risico voor de boeren. Oostenrijkse wetenschappers hebben nu een nieuwe manier gevonden om rijst resistent te maken tegen sommige ziekten: bacteriën die in zaden huizen.
Graz
De onderzoekers van de Technische Universiteit van Graz bestudeerden al langer de bacteriesoorten die op en rond rijstplanten leven. Zij ontdekten dat in de zaden van rijstplanten die resistent zijn tegen een ziekmakende bodembacterie bijna altijd bacteriën van de soort Sphingomonas melonis aanwezig zijn. Deze bacterie produceert een zuur waar de schadelijke bodembacterie niet tegen kan. Wanneer de onderzoekers niet-resistente rijstplanten behandelen met deze bacterie, worden ze ook ongevoelig voor de bodembacterie.
De Sphingomonas-bacterie blijft van generatie op generatie op de planten aanwezig. Dit betekent dat er een compleet nieuwe manier is gevonden om rijstplanten langdurig te beschermen tegen ziekten. De onderzoekers hope..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .