Luister naar

Satellietsysteem remt met succes de ontbossing in Afrika

Nieuws
Een satellietsysteem dat een waarschuwing geeft wanneer er bos verdwijnt, heeft effect. In landen in Afrika waar de regering of lokale organisaties zijn geabonneerd op de (gratis) waarschuwingen nam de ontbossing in twee jaar tijd met ongeveer 18 procent af. Dit resultaat is maandag beschreven in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change.
René Fransen
dinsdag 5 januari 2021 om 03:00 aangepast 08:49
Observaties van ontbossing in 22 landen in Azië, Zuid-Amerika en Afrika.
Observaties van ontbossing in 22 landen in Azië, Zuid-Amerika en Afrika. beeld universiteit van wisconsin-madison

Madison

Het Global Land Analysis and Discovery (GLAD)-systeem houdt via een satelliet in de gaten of er stukken bos verdwijnen. Als dat gebeurt, krijgen abonnees op het systeem een waarschuwing. Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Wisconsin, die het systeem ontwierpen, hebben onderzocht of de waarschuwingen ook effect hebben op ontbossing in 22 landen in de tropen.

Dat bleek inderdaad zo te zijn, maar alleen in landen waar de overheid of andere organisaties zich hadden geabonneerd op de waarschuwingen. Dat lijkt logisch, omdat zo’n abonnement laat zien dat er in zo’n land groepen zijn die actief de ontbossing willen tegengaan.

Maar dit gold alleen in Afrika. In Azië en Zuid Amerika was er geen afname van ontbossing in landen die zich hadden geabonneerd op de waarschuwingen van GLAD. Volgens de onderzoekers kan dit komen doordat landen als Peru en Indonesië zelf al actief zoeken naar illegale ontbossing en het satellietsysteem dus niet veel nieuwe informatie levert. In andere landen, zoals Venezuela en Colombia, was er grote politieke onrust in de onderzochte periode, waardoor maatregelen tegen de ontbossing uitbleven.

Verandering van landgebruik, bijvoorbeeld door ontbossing, is de oorzaak voor ongeveer 6 tot 17 procent van de jaarlijkse uitstoot van het broeikasgas kooldioxide. Het afremmen van ontbossing heeft een groter effect op de kooldioxide uitstoot dan het planten van nieuw bos. Het GLAD-satellietsysteem is in 2016 gelanceerd en kan gebieden vanaf 900 vierkante meter in de gaten houden. Bij gunstig weer kan het locaties iedere acht dagen waarnemen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor een efficiënte landbouw moeten planten elkaar niet beconcurreren, maar samenwerken

Het denken over evolutie wordt vaak gedomineerd door ‘overleven van de sterkste’. Voor een efficiënte landbouw zijn opeengepakte planten het beste. En die manier van groeien is alleen mogelijk wanneer planten samenwerken.

Afbeelding

Poliep heeft veelzijdige straalaandrijving

Een eenvoudige poliep die in de diepzee leeft, blijkt een zeer efficiënte manier te hebben om zich voort te bewegen. Het organisme met de wetenschappelijke naam Nanomia bijuga pompt water uit aanhangsels op het lijf om zichzelf te verplaatsen.

Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.

Afbeelding

Grote trap gebruikt medicijnen

De grote trap, een kleurige vogel die vooral in Spanje en Portugal leeft, lijkt bewust planten te eten die een stof bevatten waar darmparasieten niet tegen kunnen.

Afbeelding

Coronavaccin biedt extra bescherming na doormaken infectie

Ook na doormaken van een infectie met het coronavirus is het verstandig je te laten vaccineren, blijkt uit Deens onderzoek.

Afbeelding

Drone met vleugels kan scherpe bochten maken

Drones die vliegen als een helikopter kunnen zeer goed manoeuvreren. Maar drones met een vleugel gebruiken minder energie tijdens het vliegen en kunnen dus eenvoudiger grote afstanden afleggen. Vogels combineren de efficiëntie van vleugels met een grote manoeuvreerbaarheid.