Het filteren van zout uit water
Grote hoeveelheden zout water in korte tijd zoet maken is niet eenvoudig. Een bekende techniek is filtratie over een dunne membraan die water doorlaat maar het zout niet, maar dat is nog niet echt op grote schaal mogelijk: de membranen daarvoor zijn niet goed genoeg. Amerikaanse onderzoekers hebben nu via computersimulaties achterhaald hoe water door dunne membranen loopt. Met die informatie kunnen ze betere filtratiemembranen ontwikkelen.

Een 3D-model van een dunne membraan voor filtratie van water. Water onder druk is bovenaan in rood te zien. De zilveren kanaaltjes van boven naar beneden geven aan waar water door de membraan heen stroomt. Dit water vermijdt de delen van de membraan met een hogere dichtheid (de goudkleurige stukken).
(beeld ganapathysubramanian research group)Ames
De wetenschappers gebruikten elektronenmicroscopen om de waterstroom door vier verschillende dunne membranen van een miljoenste millimeter te onderzoeken. Tegelijkertijd maakten ze computersimulaties om het watertransport in de membranen te voorspellen. Uit deze combinatie van technieken trokken ze een belangrijke conclusie: water stroomt door dunne kanaaltjes omdat het plekken in de membraan met een iets hogere dichtheid vermijdt. Het zoekt dus ook in de dunne membranen de weg van de minste weerstand.
Op basis van deze resultaten zeggen de onderzoekers dat de ideale membraan voor het filteren van zout uit water zo uniform mogelijk moet zijn. Dan ontstaat de hoogste stroomsnelheid van water door het membraan, terwijl een maximale hoev..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .